Eindhovens Dagblad
PIET SNIJDERS

In de huid van The First Lady

22 apr 2004

Theater De Schalm in Veldhoven presenteert dinsdag het Engelstalige muziektheater 'The First Lady' van de in Nederland wonende Amerikaanse singer-song-writer Lori Spee. De voorstelling handelt over presidentsvrouw Jacky Kennëdy Onassis (geboren Jacqueline Bouvier) en vertelt een universeel verhaal over trouw, verraad en overleving.


In het tekstboekje bij de cd 'The First Lady' gaat Lori Spee uitgebreid in op de klassieke vraag 'Waar was jij toen Kennedy werd vermoord?'. Zij zat op school in Oklahoma en had les in staatsinrichting. Ineens kraakte de luidspreker in de klas en kwam een nieuwsbulletin door. De klas giechelde want kennelijk had iemand per ongeluk de radio aangezet. Tot Lori en haar medeleerlingen zich realiseerden dat er belangrijk nieuws werd gemeld: hun president was neergeschoten. Niemand durfde te bewegen of iets te zeggen. 'Alsof we de onheilstijding probeerden te keren door ér niet op te reageren', schrijft Spee.

Die vrijdagmiddag 22 november 1963 gingen de lessen in Oklahoma 'gewoon' door. Pas toen Lori Spee aan het einde van de middag door haar moeder werd opgehaald, barstte ze in tranen uit. Ze bleef het hele weekend huilen.

Er waren in die dagen tal van onuitwisbare indrukken en Jacqueline Kennedy-Bouvier speelde daar een grote rol in. Voor het oog van de wereld onderging The First Lady de dramatische gebeurtenissen als een emotieloze sfinx. Maar de jonge weduwe, die later de oude Griekse scheepsmagnaat Onassis trouwde, is Lori Spee blijven intrigeren. Herman van Veen zette haar ertoe aan om met die betrokkenheid ooit iets theatraals te doen.

Spee begon in 1998 teksten en muziek te schrijven en in 2002 vonden de eerste voorstellingen plaats. 'The First Lady' reisde daarna naar Zuid-Afrika en Amerika en werd overal positief ontvangen en beoordeeld.
In haar programma kruipt Spee in de huid van Jacqueline Kennedy. Onder een kastanjebruine pruik en achter een grote zonnebril lijkt zij zelfs fysiek op Jacky Kennedy. Spee wordt bijgestaan door een huishoudster (Gaëtane Bouchez) en een chauffeur (Yojko El Edrisi). Ze vertelt en zingt het verhaal in de eerste persoon, waardoor het overtuigend autobiografisch overkomt. Haar muziek en teksten zijn sterk. Sommige melodieën beklijven en voor elk onderwerp wordt tenminste een geloofwaardige sfeer opgeroepen.

Spee volgt het leven van Jackie Kennedy chronologisch en zingt over haar onbezorgde kindervakanties; haar - gescheiden - jetset-ouders; haar alcoholverslaafde vader; haar gedroomde ambities. Ze zingt natuurlijk ook over haar grote liefde John Kennedy; de Kennedy-clan; haar kinderen; haar macht en haar Witte Huis. En ze bezingt hoe al dat moois uiteen spat, eerst door de moord op de president, haar echtgenoot; dan door de moord op diens broer, haar vertrouwensman.

Als alles kapot is, gaat ze uiteindelijk een verstandshuwelijk aan en vlucht de Middellandse Zee op; naar Ithaca, naar het onbereikbare thuis uit de Griekse mythologie.



PIET SNIJDERS