Brabants Dagblad
"opgevangen"

"Pan's People" in Herman van Veenshow

23 november 1968

AMSTERDAM. - Vier kleurenshows rondom jong talent Herman van Veen gaat de VARA dit seizoen brengen. De regie is in handen van zijn ontdekker en manager, tevens artistiek raadgever Nico Knapper. In deze shows zal 'n zeer bekende Engelse dansgroep „Pan's People" een grote rol gaan spelen. Ze zijn op het ogenblik in ons land: zes meisjes en twee mannen, onder leiding van hun manager Jim Rumble: want dezer dagen worden namelijk opnamen voor de eerste show gemaakt.


„De groep doet momenteel voornamelijk televisie. Op het ogenblik hebben we vijf series onder handen: één in Dublin, één in Engeland voor de BBC, de Herman van Veenshow in uw land, één in Bremen en één in Frank- furt. De groep wordt beschouwd als een van ds beste jazz- en popdansgroepen die er momenteel in Europa zijn. We hebben lange tijd onder de produktie van een bekende Amerikaan gestaan, namelijk Jack Good, de man van de Shindishows. Die was helemaal weg van ons, en verzekerde ons dat ze zelfs in Amerika niets beters hebben".


Klassieke opleiding


Jim Rumble is de bescheiden man op de achtergrond. „Ik ben niet verantwoordelijk voor het succes van de groep. Dat doen de mensen zelf, en dat doet voornamelijk ook de choreografe. We bestaan op het ogenblik twee jaar en tot nu toe gaat alles fantastisch. We werken en repeteren in Londen, en de meesten van ons hebben een klassieke balletopleiding achter de rug. Dat ze volop werk hebben, is aan één kant best te begrijpen: er is bij de televisie nu eenmaal een grote vraag naar echte goede, moderne dansers.
En die zijn er om de een of andere reden gewoon niet genoeg. Ik ben erg blij met „Pan's People": alle mensen hebben stuk voor stuk een buitensporig grote ervaring in dit vak. Ze werken keihard, maar wel in de helft van de tijd die anderen voor hetzelfde nodig zouden hebben".


Kern


De groep is groter dan het achttal dat we in de Herman van Veenshow zullen zien, al is deze groep wel de kern. Het hele gezelschap telt ongeveer 20 dansers en danseressen. Maar dergelijke aantallen worden zelden gevraagd. Het zou bovendien een beetje te kostbaar worden. Zomaar een achtergrond die lekker beweegt, is „Pan's People" niet. De bijdragen van deze groep zijn meestal zelfstandige stukken show, solowerk als het ware. Het zal ook in de VARA-shows blijken. Er is onder andere een speciaal door Ruud Bos op muziek gezet ballet bij, geïnspireerd op de dans van de bijen en ontworpen door de choreografe.


Eigen stijl


Jim Rumble heeft zelf niets met dansen of ballet te maken gehad - behalve dan dat hij drie jaar geleden met de choreografe van deze groep, Flick Golby oftewel officieel Felicity Rumble, getrouwd is. Oorspronkelijk bedreef hij in Londen public relations, had zelfs een eigen bureau, maar bleek toch op den duur meer in het managen van dan in het schrijven over artiesten te zien.

Flick Galby, jong, zeer kort gerokt en zeer lang van haar (blond), is de officiële choreografe van de groep. Amerikaanse is ze en dat is in zo'n vak wellicht een voordeel. Ze danst met haar groep van alles: pop, beat, soul en alles wat er maar tussenin valt.
Verder jazz, musicals en in het begin van dit jaar ook nog opera's: een beetje, „maar iedereen is eigenlijk de baas. Wie het beter weet, mag het zeggen. En dat gebeurt dan ook. In discotheeks, waar een internationale bevolking komt, pik ik mijn inspiratie op. We copieren niet wat anderen doen, we proberen uitsluitend een eigen stijl te scheppen''.


,We werken hard'


Ach. ze kenden elkaar eigenlijk allang vanwege het vak: ze zagen elkaar op audities, werkten soms toevallig met elkaar, maar ineens was daar dan het idee om samen te gaan werken. „Het maakt je positie beter, artistiek en financieel. Dat werkt ook veel prettiger, die ontspannende sfeer, op je artistieke prestaties. We hebben nu volop tijd om te trainen inplaats dat je urenlang langs de straten sjouwt om een nieuw contract te krijgen, en dat trainen doen we dan vijf uur per dag, hetzij in een opname, hetzij als camerarepetitie, hetzij zomaar om nieuw repertoir in te studeren. En als we vrij zijn? Juist, dan gaan we weer dansen. We houden gewoon van ons werk", zegt ze haast verontschuldigend.

„Werken enorm hard, dat is waar. Van nu tot eind juni hebben we nog maar vier vrije dagen. Maar goed, daar staat dan weer tegenover dat we een heel stuk van Europa al hebben gezien. En het gekke is: we hebben zoveel meisjes in de groep, maar we kibbelen nooit met elkaar. Misschien omdat we te verschillend van karakter zijn en omdat we teveel hangen aan ons werk. Onze agressie reageren we wel af op de manager ...

Flick is overigens geen onbekende op onze vaderlandse televisie: drie jaar geleden, kersvers weg uit Amerika, heeft ze in de Gary Cockrellshow gedanst onder regie van Bob Rooyens.
Enfin, van de voortreffelijke kwaliteiten van deze groep kunt u zich overtuigen op zondag 24 november Nederland-2, gedurende 40 minuten.