NCRV GIDS

Een Nederlandse kraamkliniek in Zuid-Afrika

22 mei 1999

Nederlanders hebben iets met Zuid-Afrika. Protesteerden we in het verleden massaal tegen het apartheidsregime, tegenwoordig doen we zaken in Jo- hannesburg, kopen we een villa in een Zuid-Afrikaans natuurpark... of openen we een kraamkliniek in een klein dorp boven Pretoria.


In 1977 richtten Herman van Veen en zijn vriend Joost Taverne de Stichting Colombine op. Hun droom: kleinschalige projecten organiseren en ondersteunen voor mensen in een ongelukkige, uitzichtloze of mensonwaardige situatie. Of zoals Herman van Veen het verwoordt: "Alles hangt met alles samen. Gezondheid met cultuur, politiek met geloof, geluk met het da- - gelijks leven. Als die facetten elkaar niet meer raken, gaat het evenwicht verloren." Bovendien moet de hulp ook op de lange termijn effect hebben, zodat bij de mensen het bewustzijn kan groeien dat ze ook met hun eigen mogelijkheden en creativiteit veel kunnen bereiken. Geen opgelegde hulp, maar hulp-op-maat en - belangrijker - op bestelling.

Ruim twintig jaar na het allereerste project {verloskoffers voor de Derde Wereld) is Colombine uitgegroeid tot een organisatie met projecten overal ter wereld. Dat vooral de contacten met de mensen ter plekke van groot belang zijn, bewijst het jongste project van Colombine: de opening van een volledig toegeruste kraamkliniek in een klein Zuid-Afrikaans dorp, zo'n honderd kilometer boven Pretoria.

Die kliniek zou er nooit zijn gekomen als Herman het Nederlandse artsenechtpaar Hugo en Liesje Tempelman niet had ontmoet op een van zijn reizen door Zuid-Afrika. En zij hem niet persoonlijk hadden kunnen vertellen waarom die kliniek zo belangrijk is. Dat dat wél is gebeurd, resulteerde vorige week in de feestelijke opening van de spiksplinternieuwe kliniek. Met een gezamenlijk op- treden van Herman van Veen en de kinderen van de plaatselijke school en sportclub. Ge- woon, voor de gezelligheid.

'Kruispunt' volgde Herman van Veen op de voet tijdens zijn reis naar Zuid-Afrika.