Aktueel
Donald Olie

De kwak van Herman van Veen

21 mrt 1991

ij de voordeur stonden mijn broers en ik de bezorger van de Donald Duck al op te wachten. Dan graaiden we het blad uit zijn handen, waarna er strijk op zet een vechtpartij uitbrak over de vraag wie hem als eerste mocht lezen. De fortuinlijke winnaar zocht zich vervolgens met het, dikwijls al enigszins gescheurde exemplaar een goed heenkomen. Niet zelden echter werd de Donald Duck in beslag genomen door mijn vader, die het op zijn dooie gemak op de w.c. ging lezen, terwijl wij in machteloze woede voor de deur stonden.


Zoals u in Aktueel no. 9 hebt kunnen lezen, beleefde het weekblad, opgebouwd rond de populaire driftkikker uit de stal van Disney, onlangs de tweeduizendste uitgave. Al enige tijd echter word je zowat doodgegooid met een slechte imitatie van Donald Duck, geheten 'Alfred Jodokus Kwak'. Volgens de tekst op de achterflap van een strip over deze Alfred J. Kwak is het geschreven en bedacht door Herman van Veen. In het stripverhaal 'Vissen in troebel water' zien wij Alfred J. Kwak zelfs met een typisch Donald Duck-jasje met strik.

De verhalen zijn daarentegen totaal verschillend. Staat Donald Duck model voor een driftige, hebberige, ijdele, eigenlijk zeer menselijke eend: Van Veens Alfred Jodokus Kwak houdt het midden tussen een softe buurthuiswerker en een milieuactivist. Terwijl Donald en zijn neefjes op jacht gaan naar een goudschat, pakt Alfred J. Kwak het rassenprobleem op. Bruine eenden worden gediscrimineerd door witte ganzen en Alfred wordt verliefd op een bruine eend, genaamd Winnie!

Donald gaat als privédetective op zoek naar geboefte, terwijl Alfred dieren uit een arm ver land, die getroffen zijn door een dodelijk virus (Aids?) te hulp schiet. Kwak reist naar de maan om de viool van de clown op te halen. Weer beneden gekomen, speelt Alfred voor de zieke dieren een melodietje en geneest ze op deze doeltreffende manier. Stompzinnige simplificatie van wereldproblemen. Maar misschien moet Alfred J. Kwak eens met prof. Buck gaan praten.

'Alfred J. Kwak' is uitgegroeid tot een imperium, dat in meer-dere landen belangen heeft. De nep Donald Duck in stripvorm en in een televisieserie. Maar ook als logo op tassen en T-shirts en natuurlijk zijn de liedjes van Alfred J. Kwak te krijgen op c.d. en cassette.

Alfreds geestelijke vader, de troubadour Herman van Veen moet aan alle kanten binnen lopen. Het Alfred J. Kwak-lijflied 'Ik ben vandaag zo vrolijk, zo vrolijk!' zal Van Veen met veel overtuiging en reden kunnen zingen. Op werkelijk ragfijne wijze heeft de gevoelsmens Van Veen betrokkenheid bij arme stakkers in de Derde Wereld en persoonlijke rijkdom weten te combineren. Maar, ik weet zeker dat het Herman niet om het geld te doen is. Wedden dat ie het grootste gedeelte van zijn Alfred J. Kwak-verdiensten aan de Derde Wereld schenkt?!

Leer mij Herman kennen!!