Rotterdams Dagblad

Herman van Veen fel tegen krantenfusie

20 jan 2005

Rotterdam - Zanger en tekstschrijver Herman van Veen windt zich op over het plan van de uitgevers PCM en Wegener om een aantal regionale dagbladen, waaronder het Rotterdams Dagblad, in het Algemeen Dagblad te laten opgaan. Tezamen zouden ze n grote krant moeten vormen voor de Randstad.


Volgens Van Veen is dit plan 'ongekend grof. Dat zei hij gistermiddag in het nieuwe Luxor Theater, waar hij een persconferentie gaf over zijn theater- toernee '60 jaar&40 jaar artiest'. Van Veen vindt dat de regionale krant een plek in de samenleving verdint. "Ze is substantieel en elementair voor de lokale democratie." Het fusieplan, met zulke 'ongeloof lijk harde confrontaties voor de werknemer', doet hem terugdenken aan de tijd dat zijn vader typograaf was bij verzetskrant Het Parool. "De krant werd opgekocht door iemand die fout was in de oorlog. Mijn vader kreeg van pure ellende een hartaanval - godzijdank voor het militair hospitaal zodat hij direct geholpen kn worden."

Herman van Veen, wonend in Soest, is een trouw abonnee van de Amersfoortse Courant, een van de regionale kranten die dreigt te verdwijnen. "Deze krant sla ik 's morgens als eerste open. Neem een verhaal overeen referendum in Sost als voorbeeld. Moet er. wel of geen doorweg voor wild komen? Ik vrees dat dit soort verhalen de nieuwe krant niet haalt. Ik zu ht ongelooflijk sneu vinden als de Amersfoortse Courant, net als de andere kranten, moet verdwijnen omwille van het grote geld. Het zijn wl de kranten die de regio' articuleren." Het fusieplan zit de entertainer zo dwars dat hij gistermiddag zelf het onderwerp aansneed en ongevraagd zijn mening gaf. Van Veen bracht in zijn jeugd het Utrechts Nieuwsblad rond.
Op dit moment schrijft hij op verzoek van het Utrechts Nieuwsblad eens per maand een paginagroot verhaal over zijn jeugd in de Domstad. Ook is hij de bedenker van de dagelijkse strip Hermanus.
Hij doet zijn uitspraken nadrukkelijk niet uit eigen belang.