het Parool
DIJLAN VAN VLIMMEREN

Jongeman met veel ervaring

Herman van Veen maakt tournee langs grote theaters bij zestigste verjaardag

20 jan 2005

ROTTERDAM - Het feestvarken zelf hecht er niet zo veel belang aan. Maar het meetapparaat dat de samenleving in zijn ogen is, vindt getallen wél belangrijk en dus neemt Herman van Veen zijn zestigste verjaardag als reden voor een tournee langs enkele grote theaters.

Op 14 maart wordt Herman van Veen zestig en zit hij veertig jaar 'in het vak'. Aanleiding voor een serie voorstellingen in achtereenvolgens Den Haag, Rotterdam en Amsterdam (Carré). Verder is hij eregast op de Nekka Nacht in het Sportpaleis in Antwerpen en geeft hij twee verjaarsconcerten in het Duitse Xanten. De verjaardag zelf viert de entertainer 'met vrienden en collega's' in de schouwburg van zijn geboortestad Utrecht.

De jubileumshows zijn geen overzicht of compilatie van zijn grootste successen. "Ik voel niets voor een retroperspectief." Wat kan het publiek dan wél verwachten? "Mijn geschiedenis vertélt wat er te vertellen valt. Ik geloof dat daar veertig jaar garantie op zit."

Over de inhoud liet de zanger/ tekstschrijver gistermiddag op een persconferentie in het nieuwe Luxor weinig los. Hij laat die van het moment afhangen. "Vanmiddag had ik een gesprek met een journalist met spierziekte. Hij vertelde dat in de Nederlandse samenleving steeds minder budget is voor mensen wier tempo lager ligt dan gemiddeld. Als ik vanavond zou spelen, zou dit een onderwerp zijn." 'Inspiratie' zegt hij niet uit dit soort gesprekken te halen. "Ik geloof niet in inspiratie, zoals ik ook niet geloof in fantasie. Het is een herinnering, een waarachtigheid." Eén ding staat wel vast: de in 2003 overleden Willem Wilmink is een factor in zijn komende tournee. "Hij was een van mijn beste vrienden. Ik had aan hem een toets."

Van Veen zegt zich een jongeman te voelen met veel ervaring. "Ik plan mijn dood over zo'n zestig jaar. Ik zal niet sterven op het podium, maar in bed. Met niemand erbij." "Het leven is mij goed gezind. Ik ben een gelukkig man die in staat is te doen wat hij het liefste doet: zingen. Zingen om het zingen."

Na veertig jaar ervaart hij op het podium nog altijd 'het geluksgevoel'. "Ik was een jaar of vier en uitgenodigd voor een verjaardagsfeestje. De vader van het jarige meisje had een fietswinkel. Achterin de zaak stond een biljart. Op een goed moment kreeg ik een kransje van pinksterbloemen op mijn hoofd gezet en mocht ik op het biljart een liedje zingen. Geweldig.

Het geluksgevoel dat ik toen had, wilde ik behouden." Herman van Veen: 'Ik plan mijn dood over zo'n zestigjaar.'DIJLAN VAN VLIMMEREN