de Telegraaf

Herman van Veen verloor veel geld in Engeland



19 april 1980
HERMAN VAN VEEN'S poging om met zijn show ook Engeland te „veroveren" zoals hij van plan was, is voor hem een dramatische mislukking geworden. De zalen waarin hij zou spelen bleven leeg en door deze geringe belangstelling moesten de zes voorstellingen die hij in Engeland zou geven worden afgelast.
Dit betekende niet alleen een teleurstelling voor Herman van Veen, maar ook een grote financiële schadepost.



In de Engelse showbusinesskringen gelooft men dat Herman van Veen's Harlekein-organisatie bijna tweehonderdduizend gulden is kwijtgeraakt bij deze poging om Herman als ster in Engeland te lanceren.


Advies


HERMAN VAN VEEN ging voor zijn start in Engeland in zee met het befaamde M .A .M .-management, dat ook sterren als Frank Sinatra, Barbra Streisand en Charlez Aznavour vertegenwoordigt.
Hij vroeg hen advies over de wijze waarop hij in Engeland voet aan de grond zou kunnen krijgen.
Ook een bekwaam persagent werd ingeschakeld. Unaniem verzekerde men HERMAN VAN VEEN dat hij heel voorzichtig één voorstelling zou moeten geven in Londen in een niet te grote zaal.
Deze zou men best vol kunnen krijgen door belangrijke mensen uit de show-, tv- en platenwereld uit te nodigen.


Onbekend


Herman werd duidelijk te verstaan gegeven — in ieder geval zijn managers — dat vrije verkoop aan het publiek geen zin zou hebben omdat hij toch te onbekend was in Engeland.
Men adviseerde hem deze ene presentatie-avond als start, waarna zeker tv-op- tredens zouden kunnen volgen. Als deze succesvol waren kon men pas gaan spreken over een uitgebreide tournee in Engeland.

De managers van Van Veen en ook deze zelf negeerden dit goed gemeende advies.
Zij eisten dat men toch in Engeland een zestal voorstellingen zou organiseren. Herman liet in Londen zelfs de grote Queen Elizabethhall met 2000 plaatsen huren en andere theaters werden geboekt in Bournemouth, Nottingham, Edinburgh en andere plaatsen.

Herman van Veen hoopte dat met genoeg reclame de zalen wel vol zouden zijn, zoals hij dat ook gewend is in Duitsland. Maar het Engelse publiek reageerde anders. Er werden nagenoeg geen kaarten voor deze voorstellingen verkocht.


Schade


De voorstellingen moesten toen worden afgelast, maar Van Veen moet natuurlijk wel opdraaien voor de aanzienlijke schade alsmede de gemaakte kosten en adviezen van M .A .M.
Het is opmerkelijk dat Van Veen niet naar de men sen van M.A.M, heeft geluisterd, die tenslotte jarenlange ervaring hebben in artiesten van wereldnaam in Engeland te introduceren, zoals bijvoorbeeld ook Charles Aznavour, die men Op voorzichtige manier in Engeland liet optreden en die daar nu ook een grote ster is.

Maar daar komt toch meer bij kijken, dan als een voor de Engelsen volslagen onbekende artiest de Queen Elizabethhall in Londen te huren.

HERMAN VAN VEEN heeft ook al in interviews aangekondigd de Carnegiehall in New York te willen bespelen.


Luisteren


Zijn succes in Nederland en Duitsland mag groot zijn, in Engeland en Amerika — toch landen waar het hart van de internationale showbusiness klopt — is de concurrentie groot en gelden andere maatstaven.

En Herman's managers zouden er dan ook goed aan doen voortaan te luisteren naar adviseurs die zij betalen.