DE TWENTSCHE COURANT TUBANTIA

Iedereen, kan weten waar Willem woont

19 feb 2001

Héél echt en héél warm. Zo noemt de Almelose cabaretier-in-tijdelijke-ruste Herman Finkers deze zondag de liedjes van de Enschedeër Willem Wilmink. Dank zij digitale enen en nullen kan iedereen nu te weten komen waarde woont. Op de hele wereld...


Wat is de charme van de liedjes van Willem Wilmink? Collega en makker Herman Finkers denkt kort na. 'Het zijn meerdere dingen. Ze zijn vooral héél echt en héél warm', zegt de baardige Tukker deze zondag in theater Concordia.
In de barokke zaal op de Oude Markt van Enschede heeft dochter Marieke Molle net de eerste cd 'Wie weet waar Willem Wilmink woont?' aan pa geschonken, met een prachtige schets van de situatie in huize Wilmink.

In heftige discussies met zijn dochter verdedigde de vent van de vaardige pen dat teksten in liedjes ertoe doen. Zij, de rebelse puber van toen? Zij ging voor de melodie. En nu ze zelf met haar band Nota Bene zijn chansons zingt? Marieke: 'Het is de combinatie, teksten èn muziek. Of ik hem gelijk gegeven heb? Tuurlijk. Hij hielp ons altijd. Wij waren de enigen met tienen voor onze boekenlijst, de enigen die met Shakespeare aankwamen op school'. En Wilmink, met zijn net gekregen cd-tje in handen? Hij vertedert op de planken. Stumpelend en mompelend, maar vertederend als vader, 'Het is fantastisch. Fantastisch', zegt de maëstro van de gevoelige ballades over een joodse goochelaar en Belgische biertjes, over matrozen met mooie ogen en over Twentse line-dance-emigranten in Connecticuf.

Of Heman Finkers de cd koopt - a 25 piek? Hij kijkt rond. Zijn vrouw heeft al een exemplaar. 'De liedjes zijn technisch heel knap. Vakkundig geen speld tussen te krijgen'. Dan biedt een medewerkster van Concordia de eregast een gratis cd-tje aan, als dank voor zijn komst. Finkers blijft nuchter. 'Ik heb d'r al één'.

Hij prijst de vorige theaterproductie rond Wilminks repertoire, De Pathmosprinses. En citeert Herman van Veen, die ze dat de Twentse tekstschrijver een wereldomvattend gevoel kon terugbrengen tot één straat.

Freddy - Golden - Gaasbeek is ook van de partij. Hij vindt het spijtig dat het liedjesprogramma, opgezet door Concordia, zo goed als voorbij is. 'Noe 't opholt, mut 't eigenluk beginnen', zegt de musicus. 'Dit programma is zó goed, daar kun je elk theater mee bedienen. Er zou een tour de chant van moeten komen', zegt Gaasbeek.
Dat zit er, door de hoge kosten, niet in. Althans voorlopig niet. Wat rest?

Rillingen over een mooie avond èn een schijfje met enen en nullen.