de Gelderlander

Alfred J. Kwak Haus, vlak over de grens

19 jan 2005

Herman van Veen selecteert morgen in de regio Niederrhein locaties voor het eerste Duitse Alfred Jodokus Kwak (A.J.K.) Huis. Het naar zijn wereldberoemde gele eend genoemde complex verrijst in de buurt van Xanten, naar het model van het Colombine-vakantiecomplex voor zieke en gehandicapte kinderen dat in 1996 door de zanger en cabaretier werd geopend in Biddinghuizen.


Volgens de planning gaat het 'A.J.K.-Planeten Haus' over twee jaar open. Op het complex, dat rond een meer wordt aangelegd, krijgen zieke en gehandicapte kinderen - samen met hun ouders - een droomvakantie aangeboden. Zeven speciaal ingerichte vakantiebungalows, die de namen van planeten zullen krijgen, worden gebouwd rond een centraal zonnehuis waarin theaterfaciliteiten, een restaurant en een kinderdisco zijn gehuisvest.

Fundraiser Hans-Wemer Neske, de in Xanten woonachtige voorzitter van de Duitse Herman van Veen Stichting, twijfelt er niet aan dat het AJ.K.-Haus er komt Net als in Biddinghuizen zal het zijn uitgerust met medische voorzieningen, bijvoorbeeld een dialyseruimte zodat ook nierpatiŽntjes met vakantie kunnen.

Neske, die ook voor voetbalster Franz Beckenbauer zogeheten charity events organiseert: "We kopiŽren de Nederlandse succesformule. Alles is gedaan om de kinderen en hun ouders een geweldige vakantie te bezorgen. Voor hun ouders is het bovendien goed te zien dat ze kunnen optrekken met mensen die in dezelfde situatie verkeren als zijzelf. In het huis komen kinderen straks uit heel Europa samen. Het kan zo een prachtige ontmoetingsplaats worden."

De reden dat de in Duitsland zeer populaire Herman van Veen zijn tweede 'Colombine' uitgerekend in de grensregio Niederrhein wil vestigen komt hoofdzakelijk omdat zijn golfvriend Neske daar woont. Neske is mede-oprichter van het Golf- park am Schloss Moyland, vlak naast het bekende museum. Ten behoeve van de Stichting Herman van Veen organiseerde hij in 2002 een beneflettoemooi in MŲnchengladbach. Toen bleek dat de Duitse belastingdienst lastig deed over het overboeken van de opbrengst naar de Nederlandse Van Veen Stichting werd besloten een Duitse stichting op te richten. Doelstelling: de oprichting van een Alfred Jodokus Kwak Haus om zo bij te dragen aan de culturele ontwikkeling van zieke en gehandicapte kinderen uit de hele wereld.

Als eerste aanzet werd vorige zomer een beneflettoemooi gehouden voor golfende prominenten en vrienden van Van Veen. Onder hen Rudi Carell, wielrenle- gende Rudi Altig, skiŽr Mare Giraelli en de oud-voetballers Rainer Bonhof en Willy van de Kerkhof. Dat bracht 41.000 euro in het laatje. Neske: "Sinds bekend is dat Herman hier zijn A.J.K.-Haus wil opzetten, lopen ze de deur bij me plat. Zo groot is zijn reputatie dat zich van alle kanten al sponsors aanbieden om te helpen bij de bouw, de inrichting en de promotie van het huis. Een bevriende architect heeft al belangeloos een ontwerp gemaakt. Verder hebben zich artsen en fysiotherapeuten aangemeld die er diensten willen draaien.
Burgemeesters in de buurt willen allemaal graag dat we in hun gemeente komen."

Als de grond eenmaal is aangekocht moet in 2006 de fondsenwerving voor de bouw en inrichting op volle toeren gaan draaien. Dat gebeurt onder meer met een nieuw beneflettoemooi voor beroemde en vermogende golfers; een groot gala-concert in Keulen waar Herman van Veen voor zijn Duitse publiek zijn zestigste verjaardag zal vieren met bevriende artiesten.

Op 24 juni geeft Herman van Veen ook nog eens een benefietconcert in Xanten.