TUBANTIA

WILMINK

Joost Prinsen en Karet Bosman houden werk van Enschedese dichter levend

19 jan 2004

Door cd's van o.a. Quasimodo en Herman van Veen wisten we al dat het werk van de vorig jaar overleden Willem Wilmink niet beperkt hoeft te blijven tot de boekenkast. Recentelijk verschenen weer vier cd's waarop de Enschedese dichter een prominente plek heeft. Karel Bosman droeg zijn eerste cd Arme dwazen aan hem op. En van de zestig liedjes op de 3-delige box van Joost Prinsen is meer dan de helft door Wilmink geschreven.


Jammer dat hij het zelf niet heeft kunnen meemaken. Er verschenen kort geleden vier cd's waarop de Enschedese dichter Willem Wilmink een prominente plek heeft. Allereerst is er Karei Bosman. Troubadour, singer-songwriter, eigenlijk een zingende dichter.

Bosman is te horen op platen van Jakkes (de Enschedese folkgroep die-hij heeft helpen oprichten) en van de eerste versie van Quasimodo. Maar nu is er dan een eerste cd van hemzelf: Arme dwazen. Een cd die in nauwe samenwerking met Willem Wilmink tot stand is gekomen. Bosman draagt de cd op aan Wilmink die hij 'zijn vriend en grote voorbeeld' noemt.

Als lid van Jakkes en later Quasimodo heeft Karel Bosman veel gewerkt met Willem Wilmink. Samen met pianist Frank Deiman en Wilmink heeft hij nog diverse optredens in theaters gedaan. 'Ik bewonder Willem omdat hij zo kort, zo 'to the point' kan schrijven,' zei hij in een interview.
Wilmink vond dat Bosman een lied over zijn vader moest schrijven. 'Mijn vader was een heel gewone, maar opvallend optimistische man. Iemand die helemaal geen gelukkige jeugd heeft gehad. Op z'n dertiende werkte hij al in de fabriek. Ik heb verschillende pogingen ondernomen, maar ik kreeg het niet goed op papier. In de correspondentie over mijn cd heb ik Willem een uitspraak van mijn vader opgestuurd.

De dag daarop lag er een gedicht van Willem over mijn vader bij de post: Ereprijs. Heel treffend, heel kernachtig.' Het lied staat op de cd. Een pareltje. Er staan meer Wilmink-tek- sten op Bosmans cd: Brugge, Exenman, (God woont in de Fokke Simonstraat. En verder zijn de teksten van Bosman. Bosman is een soort van nieuwe nostalgist.

Hij noemt zich een 'bevlogene van toen'. Hij ademt een hang uit naar de tijd dat alles nog overzichtelijk was. Vrijdag wordt de cd gepresenteerd in het Vestzaktheater in Enschede. De vrijdag daarop, 30 januari, gebeurt dat nogmaals in De Kleine Kunst te Hengelo. Van de zestig liedjes op de drie-delige box van Joost Prinsen is meer dan de helft geschreven door Willem Wilmink en Harry Bannink. En verder is Hans Dorrestijn de andere belangrijkste tekstleverancier. Liedjes als Frekie, Textielstad en Oorlog ontbreken uiteraard niet. De cd's zijn onderverdeeld zes grotere thema's.
Liedjes van de koude grond (1977), Aan lager wal (1979), liedjes uit de Stratenmakeropzeeshow (1973-1974), liedjes uit J.J. de Bom voorheen Kindervriend (1979 - 1981), Het Klokhuis (1992) en tien nieuw opgenomen liedjes (september vorig jaar) met pianist Dick van der Stoep. Mooi om te horen dat in die bijna dertig jaar Prinsens stemgeluid niet is veranderd. Het is altijd die aanstekelijke, insect-achtige stroperige stem die steeds geloofwaardig blijft, of hij nu het eigenwijze kind is vaderlijke allesweter.

Om te zeggen dat Prinsen een van de meest onder schatte zangers van Nederland is, zoals Vic van der Reijt in zijn Top 100, is wat overdreven. Om hem met Brei te vergelijken zoals dat in de bijsluiter gebeurt, gaat ook te ver.

Maar Joost Prinsen is wel een unieke verschijning in de Nederlandse lichte muziek. En beide tracks uit De Kleine Parade met (Marjan Berk) en uit de Giga Homo Show (Bolero van Ravel) illustreren dat Prinsen ih zijn muzikale leven ook wel eens een verkeerde keus maakte. Ook goed om te weten.


KAREL BOSMAN Arme Dwazen Eigen beheer www.karelbosman.nl ... JOOST PRINSEN' Een Kop Die Je Zelf Niet Bevalt Basta ... imm.