de Waarheid

Herman van Veen in ontwikkelingshulp

Wat moet je beginnen



18 november 1981
(Van onze radio-tv-redactie)

In Tondo, een wijk van de Filippijnse hoofdstad Manilla, wonen meer dan 27.000 families. Tondo wordt wel de „grootste krottenwijk van Zuidoost-Azië" genoemd. Werkloosheid, armoe, honger en ziekte zijn dagelijkse realiteit. Als er soms al wat hulp wordt geboden, blijft dat vaak zonder succes. Het lijkt uitzichtsloos,om in deze ellende werkelijk verandering te brengen.


Respect


In die miserabele toestand is een stel vrouwen aan het werk gegaan om er toch nog iets van te maken, om tenminste overeind te blijven. Marga Kerklaan maakte een documentaire over deze "Moeders van Tondo" en Colombine („mediawerkgroep voor emanciperende ontwikkelingssamenwerking", een initiatief van Herman; van Veen) wil steun geven.

Niet alleen betrokkenheid met hun problemen is het doel van Colombine, ook respect voor hun culturele rijkdommen en open oog voor de gevaren van die deze bedreigen. Men wil het dan ook vooral mogelijk maken dat de mensen in Tondo zichzelf en elkaar helpen.

Een vrachtwagen met goede bedoelingen is in een straatarm en corrupt land als de Filippijnen binnen de kortste keren spoorloos verdwenen. Het gaat erom de mensen die dat het meeste nodig hebben van kennis en macht te voorzien, zodat ze voor hun rechten kunnen opkomen.

Groepen vrouwen in Tondo proberen iets. Ze organiseren cursussen en andere voorlichting op het gebied van voeding, verzorging en geboorteregeling. Ze leiden andere vrouwen in hun wijk ertoe op hoe verbetering gebracht kan worden in hun levensomstandigheden. En ze trainen hen ook deze kersverse kennis en ervaring weer door te geven. Om de gezinnen financieel een beetje overeind te houden wordt gepoogd om een kleine textiel-huisindustrie op te zetten.

In augustus van dit jaar maakte Marga Kerklaan een portret van vier van deze ..Moeders van Tondo". Ze volgde hen van de vroege morgen tot de late avond en voerde indringende gesprekken over hun moeizame en moedige strijd .tegen onderontwikkeling. Na „Over de onderwaardering van het vrouwelijke", waarin prinses Irene sprak met Roger Garaudy, is deze documentaire het tweede tv- programma waarin de KRO dit seizoen aandacht vraagt voor de positie van de vrouw in de wereld van vandaag.


Kerstboek


Ted van Turnhout stelde een "Kerstboek voor Tondo" samen. De opbrengst van dit boek komt ten goede aan de moeders van Tondo. Een groot aantal schrijvers, dichters en beeldende kunstenaars stond er een kort verhaal of illustratie voor af: Bertus Aafjes. Tine Aafjes-Wesseling. Cees Bantzinger. Belcampo. Paul Alois De Bock. Herman Pieter de Boer. Willem Brandt. Cola Debrot. Eppo Doeve. Toon Hermans. Karel Jonckheere, Henri Knap, Toon Kortooms, Harriet Laurey, Jan Nelissen, Anton Pieck, Michel van der Plas. Rien Poortvliet, Harry Prenen, Nico Scheepmaker, Aleid Slingerland, Harry Smeets, Gabriël Smit, Jan Terlouw, Ted van Turnhout, Herman van Veen, Theun de Vries en Gerard Walschap. (Uitgave Stichting Colombine, prijs ƒ 22.50).

In Van Veens bijdrage („De Filippijnen, een land om lief te hebben") wordt veel verduidelijkt over de toestand op dit eilandenrijk en in Tondo.

Een citaat:

„De wonden van de Tweede Wereldoorlog,
de lamleggende tyfoons,
de goede bedoelingen van de ontwikkelingswerker,
de meedogenloze, internationale investeringen en kritiek,
het ideale vakantiekliinaat,
de drang om alles te imiteren.
De jet-set omarmd door de middeleeuwen"

En nog een citaat:
„Moeiteloos rij je rond.
Overal wil je uitstappen,
planken recht afzagen,
kinderen wassen.
het verkeer regelen,
hotels ombouwen tot ziekenhuizen.
Wat moetje beginnen?
Wie moet je neerschieten als je pacifist bent? ...
Wat moet je opruimen?
Wie is waar fout?
Welk systeem kan zulke waaminnige
problemen de baas?"



De documentaire wordt zondag op , Nederland l uitgezonden, 20.00-20.50