TROUW
Fred Lammers

Herman van Veen met Colombine bij NCRV

18 sep 1991

Herman van Veen heeft bij de NCRV een nieuw platform gevonden om de activiteiten van zijn vijftien jaar geleden opgerichte stichting Colombine uit te dragen.


De laatste tijd was het stil rond de stichting, die beoogt voorlichting over en steun aan projecten in de Derde Wereld te geven. Maar het werk blijkt door te gaan. Op 23 september - de Dag van de Aarde - begint het project 'Een boom voor net leven'. Die dag zuilen in elke provincie prominente landgenoten een boom planten. Het is de bedoeling dat dit initiatief de komende maanden en zelfs jaren brede navolging krijgt.

Het zijn niet zo maar bomen die kunnen worden gekocht bij de stichting Colombine, Kerkdijk 11 in Westbroek (het kantooradres van Herman van Veen). Voor 16 gulden heb je een kleine haagbeuk. Een eik kost 42 gulden, een gewone beuk 12 gulden en een rode beuk 21. Voor elke boom, die wordt geleverd met certificaat, betaalt het ministerie van ontwikkelingssamenwerking eenzelfde bedrag. Dat geld zal worden gebruikt voor diverse kinderprojecten van Unicef.

Het initiatief voor de actie is genomen op de vorig jaar september in New York gehouden Wereldtop voor kinderen. De wereldleiders spraken daar toen af dat er vóór het jaar 2000 een eind moet komen aan de onmenselijke kindersterfte. Herman van Veen plantte bij die gelegenheid samen met minister Pronk van ontwikkelingssamenwerking en drie Nederlandse kinderen een boom in de tuin van de Verenigde Naties.

De kopers van bomen mogen zelf bepalen voor welk project hun geld wordt gebruikt. De doeleinden lopen sterk uiteen en variëren van het aanleggen van waterputten in Senegal tot het verstrekken van medicijnen tegen besmet water aan kinderen in Ethiopië. Ter inleiding van de actie zendt de NCRV vrijdagavond (Ned. 1, 22.42 uur) de documentaire 'Hartstocht voor bomen' uit. Het is een werk-stuk van programammaker Jelle van Doornik. "Een echte actiefilm maken trekt mij niet zo aan. Samen met Nelleke van der Drift, die de research deed, heb ik toen bedacht een aantal mensen te laten vertellen wat bomen in hun leven betekenen. Bijna elk mens heeft wel iets met bomen. Wij zijn vooral op bekende Nederlanders afgestapt."

De reacties waren over het algemeen zeer positief. Aan het woord komen minister Pronk, ballonvaarder Erik Bosman, schrijfster Astrid Roemer, illustrator Peter Vos, schrijver Koos van Zomeren en boomchirurg Pius Floris. De laatste vertelt uit de praktijk dat je bomen niet beter kunt maken. "Elke schade die een boom wordt berokkend is blijvend. Je kunt slechts proberen de gevolgen van die schade zoveel mogelijk te beperken."

Erik Bosman beschrijft hoe fascinerend het is in een ballon vlak boven , de boomtoppen te varen. Van boven ziet een boom er veel indrukwekkender uit dan wanneer je er op de begane grond tegenaan kijkt. Een optimistische conclusie van Erik: de Nederlandse bomen zien er veel beter uit dan een jaar of vier geleden. Milieu-acties helpen dus beslist. Astrid Roemer beschouwt met haar Creoolse achtergrond bomen een beetje als mensen. Vroeger in Suriname stond bij haar op het erf een amandelboom, die zij haar oma noemde. Een cactusboom was haar grootvader, wat wel iets zegt over de familieverhoudingen. Anneke en Milko Stijvers, als dwergen bij Circus Renz werkzaam, hebben affiniteit met bonzai-boompjes. Daar voelen zij zich niet zo nietig bij. Herman van Veen mijmert ergens in de bossen van 's Graveland over het feit dat je van bomen slechts de bovenlaag ziet. Veel zit onder het maaiveld. Dat vindt Herman een symbool van het menselijk leven. Als mens zie je op het eerste gezicht ook niet wat er achter de dingen schuil gaat.



Fred Lammers