Barneveldse Krant

Van Javastraat tot Javastraat

18 sep 2004

DEN HAAG (ANP) - Veel mensen kennen hem, al weten ze dat zelf misschien niet. De vorig jaar overleden Willem Wilmink schreef vooral liedjes voor anderen, zoals Herman van Veen, Wieteke van Dort en Joost Prinsen. Het Letterkundig Museum in Den Haag wijdt van 18 september tot en met 10 april een expositie aan deze veelzijdige man.


De expositie heeft de naam Van Javastraat tot Javastraat gekregen, omdat Wilmink in deze straat in zijn geliefde Enschede niet allen geboren, maar ook gestorven is. Een paar bekende dichtregels over die stad staan groot op de muur van de expositiezaal: Het is het eindpunt van de trein/Bijna geen mens hoeft er te zjn/Bijna geen hond gaat zover nee/Enschede'.

Vorig jaar ontstond bij het Letteisundig Museum het idee voor een tentoonstelling over jeugdpoëzie, waarbij gedacht werd aan Annie M.G. Schmidt. Kort daarna overleed Wilmink echter. "Waarom wel een expositie over het werk van Schmidt en niet over het werk van Wilmink, dacht ik toen", vertelt conservator Muriël Steegstra donderdag. 'We hebben veel medewerking gehad van de weduwe van Wilmink. Het was moeilijk kiezen uit al het materiaal dat we uiteindelijk tot onze beschikking hadden.' Bij de inrichting van de zaal is gedacht aan Wilminks liefhebberijen. Zo is er een Amsterdams café ingericht omdat de schrijver daar vaak zat om ideeën op te doen. Een mini-theater is er ómdat hij theaterprogramma's schreef en er staat een voetbaltafel omdat Wilmink een groot FC Twente-supporter was.

Verder zijn er tekeningen te zien van vooral Gotische kathedralen, die Wilmink graag bezocht. 'Op één. tekening is te zien dat hij berekende of de gulden snede goed was toegepast. Dat deed hij voor zijn lol', aldus Steegstra.

Ze vindt het moeilijk aan te geven wat het pronkstuk van de expositie is. 'De jeugdfoto's zijn leuk, maar ook de oude schoolkranten waarvoor hij geschreven heeft.' De conservator vertelt wat ze zo bijzonder vindt aan de man uit Enschede. 'Zijn teksten zijn heel begrijpelijk. En dat vind ik knap, want zulke teksten zijn moeilijk om te maken.'
Willem Wilmink debuteerde in 1966 met de poëziebundel Brief van een verkademeisje. In 1970 werd- het Schrijverscollectief opgericht, waarvan hij deel uitmaakte. Het collectief schreef teksten voor televisieprogramma's als De Stratemakeropzee- show, De film van ome Willem, Sesamstraat en Het Klokhuis.

In 1991 keerde Wilmink nadat hij onder meer in Amsterdam had gewoond, terug naar Enschede. Op 2 augustus 2003 overleed hij.