TROUW

Alfred Jodocus Kwak op t-shirt wapen in vandalismeproject

18 mrt 1991

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - Struikelend over lege blikjes en weggegooide spuitbussen baant stripheld Alfred Jodocus Kwak zich moeizaam een weg door de Amsterdamse binnenstad. Als een telefooncel voor zijn ogen wordt vernield en bovendien een onverlaat zijn sjaal in brand steekt, wordt het de geteisterde eend teveel: hij koelt zijn woede in de gracht. Nee, prettig is het niet, zo'n bezoekje aan de hoofdstad


Alfreds hachelijke avontuur is afge-drukt op in totaal 650 t-shirts, die de Amsterdamse politie in de strijd werpt tegen het jeugdvandalisme. Basisschoolleerlingen van groep zeven krijgen de shirts met opdruk als beloning voor hun deelname aan het nieuwe anti-vandalismeproject, dat vrijdag begint en tot de zomer-vakantie duurt.

Het doel van het project is dat de deelnemende leerlingen zich bewust worden van de gevolgen van vandalisme. Zij krijgen op school be-zoek van de politie, die twee films vertoont waarin het bekladden van gevels, bekrassen van auto's, vernielen van telefooncellen - en vooral de betwijfelbare zin daarvan - centraal staat.

'Ik heb het niet gedaan', zoals de titel van een van de films luidt, con-fronteert de jeugdige kijkers met de mogelijke gevolgen van vandalisme. Als een jonger, zwaar gewond raakt bij een auto-ongeluk snellen zijn vriendjes naar een telefooncel. Groot is hun schrik als ze ontdekken dat de telefooncel door vandalen is vernield. Wat er verder gebeurt, laten de filmmakers aan de verbeelding van de kijker over.

Vernielzucht moet veranderen in brave ijver, moet de politie hebben gedacht en kwam op het idee de kinderen een opstel te laten schrijven over vandalisme. De schrijver van het beste opstel krijgt een beloning. Enkele weken later neemt bureau Halt (het alternatief) de taak van de politie over. Medewerkers van het bureau, dat zich met jeugdvandalisme bezighoudt, gaan met de leerlingen de straat op om bekladde muren en telefooncellen een schoonmaakbeurt te geven.

"Ik ben al met de kinderen de buurt in geweest, op zoek naar sporen van vandalisme", zegt Roelof Hofman, leerkracht op de in de Jordaan gelegen Palmschool. Hoewel vanaf vrijdag in totaal 21 basisscholen aan het project gaan deelnemen, hebben hij en zijn twintig leerlingen de primeur gekregen.

"Goed dat dit gebeurt," vindt Hofman. Al voegt hij er na enig aarzelen aan toe, niet al te moralistisch op te willen treden. "Sommige graffiti is gewoon heel mooi en hoeft van mij niet te verdwijnen Maar van mooie graffiti hebben we hier in de buurt niet zoveel last. Er is genoeg te doen."

Inmiddels zijn er al plannen om Jodocus Kwak op grotere schaal in te zetten in de strijd tegen het vanda-lisme. "Omdat de eend nationale bekendheid heeft, is het een sterke formule," denkt een woordvoerder van de Amsterdamse politie. "Andere korpsen hebben al belangstelling getoond. Het stripverhaal op het t-shirt zou dan alleen aangepast moeten worden aan de plaatselijke situatie. In Groningen zou je bij voorbeeld iets met de Martinitoren kunnen doen." De stichting Alfred Jodocus Kleding, die belangeloos het Amsterdamse stripverhaal leverde, heeft al gezegd positief te staan tegenover verdere medewerking.

Bij de feestelijke start van het project is Herman van Veen, de geestelijke vader van Alfred Jodocus, aanwezig om de t-shirts uit te delen. Ook burgemeester Van Thijn krijgt er een. Ingelijst en wel.