De Oud-Utrechter
Jan Jansen

Musicus bij Herman van Veen en Toon Hermans



18 maart 2014
Muziek zit in zijn bloed. Tientallen jaren speelde Hans Koppes (64) tuba en trombone in de begeleidende orkesten van Herman van Veen en Toon Hermans. Hij speelde tussendoor ook bij grote orkesten. Daarnaast was hij bij Herman van veen de roadmanager. Dat hield in dat hij het busje reed met apparatuur en instrumenten voor optredens in het hele land, affiches de nacht ervoor plakte, kleding van de artiesten verzorgde, platen in de pauze verkocht, toneelmeester van de voorstelling was en de pr-contacten onderhield. Kortom een leven van altijd onderweg zijn en een leven voor theater en muziek.


Hij groeide op in de Koningstraat, in de gesloopte Zuilense buurt Schaakwijk. "Mijn vader was bakker bij de Lubro en bezorgde brood aan klanten bij de zes flatgebouwen van Schaakwijk", vertelt Hans Koppes. "Hij stond om drie uur 's nachts op om brood te bakken en ventte die dan uit vanaf zijn bakfiets en met een broodmand lopend over de galerijen. Dat moest je wel vroeg doen, anders hadden mensen al ergens anders hun brood gekocht. Op zaterdag hielp ik hem altijd en liep dan met een eigen broodmand. Als er banket gebakken werd, begon hij al om middernacht. Ik herinner me Schaakwijk als een prettige buurt. Er was een grasveld tussen de flatgebouwen. Maar daar mocht je absoluut niet op spelen.

Als de 'parkpik' kwam, moest je snel wegwezen." Hans Koppes was van jongs af aan geïnteresseerd in techniek. Hij volgde de opleiding werktuigbouwkunde op de mts aan de Grebbelaan in Kanaleneiland.


Willy Schobben


"Na mijn opleiding ben ik bij het bedrijf Houttuinen op de tekenkamer gaan werken, 's Avonds en in de weekenden speelde ik tenor tuba bij het Harmonieorkest Utrecht (HOU) waar de van radio en tv bekende dirigent Willy Schobben dirigent was. Met dat orkest liepen we veel met optochten mee en kwamen we in liet hele land en zelfs in het buitenland. Bijzonder leuke sfeer, want er waren ook prachtige showgiris bij het orkest. In het orkest zaten veel mensen uit het arbeidersmilieu. Om de kosten voor muziekinstrumenten en kleding te betalen, werden oude kranten ingezameld. Elke dag werd er een busje vol oud papier aan een handelaar verkocht. Er was veel inzet en vermaak. Sommige handleden lustten een flinke slok. Er was er een die in de bus op weg naar huis in een zak moest kotsen en die zak het raam uitgooide. Hij kwam er een tijdje later achter dat hij ook zijn kunstgebit had weggegooid."

Halverwege de jaren zestig begon Herman van Veen, die woonde in de Kievietdwarsstraat, met een eigen show. "Hij had een tubablazer van de Marinierskapel ingehuurd voor één nummer. Omdat die muzikant vaak andere verplichtingen had, werd ik zijn plaatsvervanger. Zo reed ik 's avonds na mijn werk naar optredens van Herman voor dat ene nummer, Carnaval in Santiago, voor 25 gulden per avond. Toen de theatershows van Herman van Veen grote bekendheid kregen, had hij een roadmanager nodig. Ik was 21 jaar en ben toen volledig bij hem gaan werken."
Gerard Jongerius was de verlichtingsman. "Een man met bijzondere kwaliteiten op dat gebied en die het ook goed kon verkopen. Als er shows waren, was hel voor ons dag en nacht werken. Maar Herman van Veen schreef ook toneelstukken en moest nieuwe shows voorbereiden. Dan was er voor ons niets te doen en hadden we geen inkomen. Daarom zijn Gerard Jongerius en ik een verhuurbedrijf van verlichtingsapparatuur begonnen. We kochten een oude vrachtwagen, die als rijdend magazijn functioneerde. We noemden ons bedrijfje Flashlight. Al snel hadden we een grotere opslagruimte nodig, want Flashlight liep uitstekend. We huurden eerst een pandje in de Eligensteeg en later aan de Gruttersdijk. We vierden de opening van ons pand aan de Gruttersdijk op 24 maart 1975 met Herman van Veen, Marloes Fluitsma, Paul van Vliet en Liselore Gerritsen." Met name populaire popgroepen wilden steeds nieuwere verlichtingseffecten. "Voor de eerste grote muzikale shows van Golden Earring deden wij de verlichting. Later kwam Focus met Thijs van Leer en Jan Akkerman, waarmee we maanden achter elkaar over de hele wereld toerden, de VS, Japan, Australië. In Las Vegas zaten we in het voorprogramma van Joe Cocker. Ik heb toen mijn vriendin gevraagd over te komen en haar daar ten huwelijk gevraagd. We zijn nu bijna 40 jaar getrouwd en genieten van onze kinderen en kleinkinderen."


Toon Hermans


"Als bekende artiesten, zoals Sammy Davis jr, in Nederland optraden, verzorgden we ook de verlichting. Het succes van Flashlight betekende veel werk, maar ik wilde niet loskomen van de muziek. Daarom ben ik er in 1977 uitgestapt en op 28-jarige leeftijd op het conservatorium gaan studeren. Bij Herman van Veen ben ik tot 1981 doorgegaan. Omdat hij zijn gezelschap moest inkrimpen ben ik, na een tijdje zonder werk, gevraagd door Toon Hermans. De shows van Toon werden helaas vaak voortijdig afgelast, vanwege zijn leeftijd en ook doordat zijn vrouw Rietje kwam te overlijden. Tot zijn laatste shows, vlak voor zijn overlijden in 2000, heb ik meegewerkt aan cd opnamen."

Hans Koppes speelt nog steeds in verschillende orkesten. "De liefde voor muziek heeft de overhand. Daar wil ik tot mijn laatste adem mee doorgaan."



Jan Jansen