Dagblad van Almere
Timothy Beldman

Clown, zanger, maar bovenal idealist

18 mrt 2002

Herman van Veen heeft gistermiddag in het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam de Radio 2 Zendtijdprijs in ontvangst genomen. Collega's brachten een hommage aan de vorige week 57 jaar geworden theaterman die in eigen land bekend is, maar in het buitenland de status van ster heeft. Herman van Veen kreeg de Zendtijdprijs uit handen,van Freek de Jonge. "Er zijn in Nederland 6521 prijzen en 3247 mensen die er eentje kunnen winnen. Als je er nog geen een hebt, hou dan maar op. Dan wordt het niets meer met je." Er zijn volgens de cabaretier dus ook veel mensen met twee prijzen of meer. "En ik denk dat Rob de Nijs daarom niet kwam. Hij dacht dat hij voor de tweede keer deze prijs zou winnen. Rob is ziek,Herman is beter."


Maar wie is Herman van Veen en wat bezielt hem, vroeg De Jonge zich hardop af. En hij wist het antwoord: "Herman wil de puntjes op de i zetten, ik denk de i van idealisme", zei De Jonge tegen het publiek. De beide mannen hebben nog samen gestudeerd en timmeren sinds 1965 aan de weg: De Jonge als cabaretier, de rol van Herman van Veen volgens hem moeilijker te omschrijven. "Hij is een clown, een Harlekijn, zanger maar bovenal een idealist."

Boudewijn de Groot en Rob de Nijs ontvingen eerder de bronzen Decibello, vrij naar het logo van Radio 2. De radiozender wil met deze uitreiking - in samenwerking met Conamus aandacht vragen voor het vaderlandse product. Het hele weekeinde was er op de radio geen ontkomen aan het Nederlandse lied. Met als hoogtepunt een galamiddag in het 'oude' hoofdstedelijke circustheater waarop niet alleen vele bekende artiesten afkwamen, maar ook half 'Hilversum' zoals omroepbonzen en presentatoren.

De presentatie was in handen van Sjors Fröhlich, immer ad rem. Zo vertelde Syb van der Ploeg, de gekrulde zanger van De Kast, dat hij en zijn bandleden in de avonduren nog een optreden hadden in De Meervaart, vlakbij. "Dat is handig, nog even Chinezen en dan wee aan de slag", aldus Fröhlich. Syb van der Ploeg: "Ik had nog wel op een broodje van jullie gerekend." Fröhlich: "Dit is een feestje van Radio 2, ik zou maar naar de Chinees gaan."
En daarmee was de toon gezet. Achter elkaar kwamen artiesten, met of zonder kwinkslag, een ode brengen aan Herman van Veen :Stef Bos, de musicalsterren Ryan van den Akker en Stanley Burleson, Liesbeth List (volgens haar is Herman van Veen de allerleukste muzikale clown van Europa'), het Vlaamse trio Laïs, Skik, Mathilde Santing en Marco Borsato. Rob de Nijs, zelf vorig jaar nog winnaar van de 'hond', moest onverhoopt wegens ziekte afzeggen. Op de draaiboeken van (je cameramensen stond wel Het nummer Suzanne vermeld) maar daaronder als uitvoerende 'onb', van onbekend. Het werd de nog onbekende Joost Marsman, die in de foyer van het theater te horen was met zijn band. Hij mocht uiteindelijk voor een uitverkocht koninklijk theater optreden; Zo snel kan het gaan in het Nederlandse artiestenvak.

De Kast bracht Hilversum 3 ten gehore. Het lied, over de voorganger van Radio 3FM, was rechtstreeks via Radio 2 te horen. Later zong zanger Syb van der Ploeg met Liesbeth List Pastorale, dat de zangeres meer dan eens samen met de ook aanwezige Ramses Shaffy heeft opgevoerd. Als soliste zong zij op haar beurt Te hooi en te gras. Ook Marco Borsato kwam naar de hoofdstad om een hommage te brengen aan Van Veen. "Je hebt het Nederlandse lied meer cachet gegeven, daar verdien je een groot applaus voor." Als dank kreeg Van Veen een om- i. hoog gestoken duim van de populairste zanger van Nederland Achteraf zei de prijswinnaar vereerd te zijn met zoveel aandacht, woorden schoten hem eerst nog te kort "Het is overweldigend." En over het onverwachte optreden van zijn doch- ' ter Babette van Veen: "Dat deed ' ' heel veel met me, er brak iets in me. Het ging dwars door mijn ziel. Bevond het heel moedig van haar." De emoties viel van beider gezichten te lezen toen dochter in de zaal weer plaats nam bij vader.

Platenmaatschappij Polydor reikte na afloop de nieuwe cd van Van Veen uit.
"De 134ste", aldus de platendirecteur. Het gaat dus goed met de bedenker van onder meer de stripfiguur Alfred J. Kwak. Herman van Veen isoverigens niet alleen in eigen land populair, maar vooral ook bij onze oosterburen. En iets verder, in Frankrijk en in Japan. Vandaag vertrekt hij naar Zwitserland, voor een toemee. Herman van Veen blijkt op deze manier een goed exportproduct.



Timothy Beldman


De KRO heeft een tv-registratie gemaakt die in twee delen wordt uigezonden, op zaterdag 20 en 27 april. Op 13 april is tevens een compilatie te zien van eerdere gala's.