Brabants Dagblad
Maurice van Overbeek

Het "Land van Ooit", een theaterland

17 december 1988

Als je het "Land van Ooit binnentreedt, stap je een theaterland binnen. Het is de fantasiewereld van Marc en Marjan Taminiau uit Drunen. Op 28 april ontluikt op het voormalige landgoed van de Belgische graven d'Oultremont, gelegen tussen Drunen en Nieuwkuijk, hun showwereld vol cultuur, kunst en kindervermaak. Het kunst- en theaterpark wordt een nieuwe, verrassende recreatieloot aan de stam van de vele Nederlandse familieparken. In het Land van Ooit worden jaarlijks 500.000 bezoekers verwacht. Het park richt zich vooral op de jeugd tot twaalf jaar en de 35-plussers.


Terwijl de Europese en Nederlandse pretparken jaarlijks tienttallen miljoenen guldens investeren in nieuwe sensationele attrak ties, heeft Taminiau gekozen voor theaters. Een manege-, poppen-, barok- en openluchttheater. "Bouwkundig eenmalige investeringen. Daarna hoef je alleen nog elk jaar of om de paar jaar de shows te veranderen. De kostuums, decors en de shows maken we zelf en ook de opleiding van de acteurs en actrices hebben we in eigen hand. Door te kiezen voor het thema theater in relatie tot recreatie, kunnen we de dagrecreant, die ' impulsief op de markt reageert, blijven boeien", aldus Taminiau. In de verwezenlijking van het park wordt 15 miljoen gestoken. De naam is ontsproten aan het brein van Herman van Veen, die daarmee een relatie legde tussen de toekomst en het verre verleden. Toen het kasteel d'Oultremont nog 'Steenenburg' heette en de bewoners uit de twaalfde eeuw als ridders ten strijde trokken.


Vreemde wereld


Het thema van het park is door de omgeving af gedwongen. Natuur en landschap op het 25 hectare grote landgoed staan centraal, maar binnen de beschermde omheining van het Land van Ooit speelt zich straks een andere wereld af. Waar het personeel (8 in vaste dienst, 70 seizoen- en 120 vakantiekrachten) niet solliciteert, maar een auditie doet. Waar de cassières hofdames zijn en de parkeerwachter een ruiter te paard is, die de parkeerplaats aanwijst. Waar de technische dienst rondrijdt met paard en wagen en de gouverneur de scepter zwaait. Eén groot toneelspel als het ware, dat de bezoeker buiten zichzelf laat treden. De ambiance, de dagelijkse gang van zaken en alle "attrakties" in het Land van Ooit zijn een droomwereld. Vele figuren uit een grauw verleden zullen herleven, maar de geschiedenis wordt met een korreltje zout genomen.


Paardenshow


De bezoeker van het Land van Ooit wordt achter de muur van een ruïne ontvangen in een Koningssael, waar hij zijn kaartje en snuisterijen kan kopen, en beschut kan wachten tot om tien uur het park opengaat. Eenmaal binnen de grenzen van het Land van Ooit passeert de bezoeker een "Chakkar", een grote weide waarop evenementen kunnen worden gehouden en dat als polo-veld kan worden gebruikt. De 30 paarden van het park, allen van verschillend ras, zullen er vrij ronddraven. Enkele van hen zullen dagelijks voorstellingen van 35 minuten moeten verzorgen in het manegetheater dat aan 1400 mensen plaats biedt. Het manegetheater wordt aangekleed met daktorens en dak-kapellen van oude Franse kastelen.


Kunst


Lopend of met een "wielewoud", een bijzonder transportmiddel, kan de bezoeker zich via een oeroud bos van 10 hectare, waar bomen groeien van meer dan 200 jaar oud, naar het licht rosé geschilderde kasteel begeven. "Daar dingen straks aan alle kanten kunst en cultuur naar de gunst van de bezoeker.
Via een door planten overwoekerde tunnel, die de Laan der Duizend Stappen is gedoopt, bereikt de bezoeker het openluchttheater waar het eigen theatergezelschap een paar keer per dag een persiflage geeft van een riddersteekspel. In het reuzenland vindt de bezoeker een tafel, bed en theepot van gigantische afmetingen, waarop de kinderen naar hartelust kunnen klauteren. Het zijn de attributen van de reuzen die waken over de bomen. De Blije wei, met zijn levende have en in het midden een boomhut als kinderrestau rant onderscheidt zich in het park. De jeugd heeft het hier voor het zeggen. De bediening in het restaurant spreekt bijvoorbeeld alleen met de kinderen, zo van "Wat wil je vader drinken?" en "Wil jij even geld aan je vader vragen om af te rekenen?". De boomhut kijkt uit over een paardenbaan waar Belgische trekpaarden de bezoeker in oude hoogkarren en mallejannen rondrijden.

Een bezoek aan het Land van Ooit is volgens Taminiau een "staatsiebezoek" dat veertien gulden per persoon gaat kosten. Het park is straks bereikbaar over de Maasroute, afslag Drunen-Elshout.