Oost Brabant Weekend

Colombineloop met f 80.000 grandioos succes

17 okt 1992

In 1977 vatten Herman van Veen en Joost Taverne het plan op om de Stichting Colombine in het leven te roepen. Deze stichting wil ervoor zorgen dat de wereld een stukje rechtvaardiger wordt. Er zou vooral eerlijkcr gedeeld moeten worden. 'De Wereld Delen' is dan ook van de meest aanspreken de motto's van de Stichting Colombine. Door middel van het opstarten van kleinschalige projecten wil men de mensen in de ontwikkelingslanden helpen voor henzelf een menswaardig bestaan op te bouwen. Het werkterrein van de Stichting omvat gezondheids- en milieuprojecten in Europa en in de ontwikkelingslanden. Ook in eigen land zot Colombine projecten op. Zo staat voor Nederland de bouw van het Colombinehuis centraal.


Dit huis moet eigenlijk een Wereldvakantiehuis worden dat geborgenheid biedt aan kinderen, die om welke reden dan ook in de problemen zijn geraakt. Of het nou kinderen zijn die op de vlucht zijn voor honger, oorlog of een andere vorm van (politiek) geweld. Kinderen zijn in de samenleving altijd een erg kwetsbare groep. Op zaterdag 26 september werd in Het Land van Ooit een tweede sponsorloop gehouden om geld bij elkaar te brengen voor de realisa tie van het huis. Een succes, en dat is nodig ook.

Zes miljoen

Het Wereldvakantiehuis is een uniek project in de wereld van de hulpverlening Kinderen die hij Voorbeeld herstellendezijn van een slopende ziekte als leukemie, een andere vorm van kanker hebben of bijvoorbeeld nierdialyse nodig hebben, kunnen in dit huis een veilig plekje vinden waar ze letterlijk op adem kunnen komen. Voor dit doel is natuurlijk ontzettend veel geld nodig. In totaal is er een bedrag van zes miljoen gulden nodig om het huis, en de grond waar het huis op moet komen te staan, te kopen.

Het bijzondere van het project is dat er zo'n veertien vijfpersoons appartementen komen die elk een verschillende cultuur zullen vertegenwoordigen. Om ervoor te zorgen dat iedereen zich in dit huis thuisvoelt, worden alle benodigde materialen in het land zelf gemaakt. Het grote voordeel van deze werkwijze is dat de mensen op die manier in hun eigen land geld verdienen. Zo kunnen zij voor hun eigen gezinnen zorgen en vooral dit simpele feit geeft de mensen hun gevoel van eigenwaarde terug. Er is voor een moeder immers niets erger dan niet in staat te zijn om voor haar kinderen te zorgen. Gordijnen die in het Colombinehuis zullen komen te hangen, worden bijvoorbeeld in Thailand gemaakt. Daar worden zijdeprodukten gemaakt die in Bangkok en Nederland worden verkocht .Hier zullen ook de gordijnen voor het Aziatische deel van het Colombinehuis worden gemaakt,

Mare en Marjan Taminiau, de geestelijk vader en moeder van hel Land van Ooit, wallen deze dag van de sponsorloop gastheer en gastvrouw van de Stichting Colombine. Hoofdsponsor van deze dag was Muiltipharma, het overkoepelend orgaan van apothekers. Vrienden van Cololombine, zoals Joost en Jaqueline Vincent uit Helmond, waren al weken in de weer om de organisatie voor deze dag rond te krijgen. Op Marjan Frijns van Colombine rustte de verantwoordelijke taak deze dag tot een succes te maken. Gewapend met een walkie-talkie bewoog ze zich tussen sterren, pers, sponsors en sporters. Voor de laatste groep was een grote tent opgezet. Daarin konden de lopers voor de verschillende afstanden zich omkleden en werden de spieren van menige ster gereed gemaakt voor het karwei.

De Sponsorloop begon met de start van de twee-kilometerloop voor de kinderen. Twee ronden moesten er door het prachtig aangelegde park van het Land van Ooit worden afgelegd. De route voerde langs de verschillende theaters en attracties. Herman van Veen was de starter en gewapend met pistool gaf hij een demonstratie van zijn ongedwongen manier van omgaan met kinderen. Hij liet de spanning behoorlijk oplopen en na enige startoefeningen met hen te hebben doorgenomen, volgde het officiële startschot. De winnaars werden later op de dag in het Manegetheater gehuldigd en tot Ridder en Ridderin van het Land van Ooit geslagen. Voor de tweede en derde plaatsen was er een oorkonde met een fraai boeket.

Het grote werk

Na de kinderloop was het wachten op de lopers van de vijf en de tien kilometer. Onder de lopers bevonden zich Valentijn van Veen (zoon van...) en voor de halve marathon meldde zich zelfs oud-wereldkampioen schaatsen Hein Vergeer. Na afloop werden alle winnaars gehuldigd en, zoals dat hoort, in de bloemetjes gezet. Het wachten was op de overhandiging van de cheques aan Herman van Veen.
Als eerste kwam Nutsschool De Driestam uit Eindhoven om een bedrag van ruim ƒ 4500,- te overhandigen. Daarna kwam nog een overhandiging van een cheque van ƒ 2500,- door een sponsor.

De spanning bleef tot het laatste moment voelbaar, maar toen kwam het grote werk; de cheque van Multipharma. Het fantastische bedrag van ƒ 75000,- prijkte op de symbolische cheque. Herman van Veen was overdonderd door de hoogte van het bedrag: "Ik had gerekend op ƒ 50.000,-, en dan is dit natuurlijk formidabel."