Deventer Dagblad
Hans Piët

Met hartstocht praten over liefde voor boom

17 sep 1990

HILVERSUM - De harts-tocht van de mens voor de boom is groot. Het is een liefde die eeuwen teruggaat en soms een godsdienstig tintje heeft. Zo wordt het jaarlijks groenen van bomen gezien als de verrijzenis van het goddelijke leven uit de dood en symboliseren altijd groene bomen het eeuwige leven.


Het is daarom niet zo vreemd dat Herman van Veen voor de boom koos toen zijn stichting Colombine, de Voorlichtingsdienst Ontwikkelingssamenwerking en Unicef naar een middel zochten om geld in te zamelen voor diverse kinderprojecten. Deze actie gaat 23 september van start onder de titel 'Een boom voor het leven'. Tien dagen eerder (morgenavond, Nederland 1, 22.42 uur) verzorgt de NCRV onder de titel 'Hartstocht voor bomen' de smaakmaker.

"Maar "het is absoluut geen actie-film", aldus samensteller Jelle van Doornik, die alleen in het verhaal van minister Pronk een verwijziging naar de actie ziet.


Wereldtop


Het idee voor de bomenmanifestatie werd vorig jaar in New York geboren tijdens de Wereldtop voor Kinderen. Daar spraken wereldleiders af dat er voor het jaar tweeduizend een einde moest komen aan de onmenselijke kindersterfte. Er werd gedacht aan het op-richten van een monument voor al deze te vroeg gestorven zielen in de vorm van een 'Graf voor het Onbekende Kind'. Maar waar zet je zo'n gedenkteken neer? Herman van Veen bedacht vervolgens dat die monumenten over ter wereld moesten komen te staan en koos de boom als symbool.

De eerste werd tijdens de bijeenkomst door drie Nederlandse kinderen, minister Jan Pronk (Ontwikkelingssamenwerking) en Van Veen in de tuin van de Verenigde Naties neergezet. In Nederland was dat in 'Het Land van Ooit'. Een vervolg kon niet uitblijven, vond iedereen en dus werd 'De dag van de aarde' geboren.

Op 23 september is het zover. Het planten dient een tweeledig doel: met elke nieuwe boom ver-betert niet alleen de directe leef-omgeving, ook Derde Wereld- kinderen plukken er de vruchten van. Zo gaat de helft van het geld dat elke boom moet opbrengen, naar ontwikkelingssamenwerking en steunt minister Pronk dit plan door het bedrag van elke geplante boom te verdubbelen. Hierdoor krijgt Unicef extra veel geld binnen.

Wie die hulp door middel van een boom wil geven, moet zich wel wenden tot de Stichting Colombine (Kerkdijk 11, 3615 BA Westbroek, telefoon: 03469- 2040), die speciaal voor dit doel een boomkwekerij is begonnen. Er zijn vier boomsoorten variërend in prijs van twaalf tot zestig gulden en de stichting hoopt zo zijn bijdrage te leveren tot 'het bos van morgen'.


Uitdaging


Programmamaker Van Doornik werd benaderd een programma te maken dat naar de actie verwijst. "Ik zei direct ja, omdat het mij een leuke uitdaging leek. Maar de documentaire 'Hartstocht voor bomen' is geen pamflet geworden. Het is een film waarin van der Drift hebben we naar mensen gezocht die wij leuk vonden en die wij graag een keer wilden ontmoeten. Dat is het aar dige van mijn vak, datje mensen in beeld kunt brengen die je altijd al een keer graag hebt willen spreken. We hebben veel mensen benaderd, bij voorbeeld ook de musici van Normaal, maar de praktijk leert, dat je veelal blijft hangen bij kunstenaars. Zij verwoorden het best hoe ze over de boom denken."

Aan het woord komen behalve Herman van Veen, die ook een bomenliedje zingt, mensen zoals illustrator Peter Vos. Hij laat weten dat zijn fantasie altijd tekort schiet en dat zijn tekeningen hierdoor nooit zo mooi zijn als de werkelijkheid. Vos: "Een boom heeft iets theatraals. Bovendien zorgt de wind door de bomen voor prachtige muziek."


Uitstraling


De Surinaamse schrijfster Astrid Roemer praat over de sen-suele uitstraling en seksuele prikkeling die bomen haar geven. Zij omschrijft een kastanje als man-nelijk en vindt de herfst de mooiste tijd van het jaar. "Als je dan een bos ingaat, is het alsof je een sprookje binnenstapt." Een heel andere kijk op het bos heeft bal- lonvaarder Erik Bosman en 'dat geldt ook voor minister Pronk.



Hans Piët.