Provinciale Zeeuwse Crt.
Monique Brandt

Presentator boekt deze zomer artiesten thuis

Van der Veer pronkt met andermans veren

16 juli 2005

LAREN - Avro's cabaret-programma Andermans Veren is inmiddels een succesvól merk geworden. Met het reguliere televisieprogramma, de radioversie waarmee het in 1992 allemaal begon en als extraatje de reeks Andermans Veren op bezoek bij..., hebben makers Kick van der Veer en Jacques Klöters hun agenda's zo ongeveer wel dichtgemetseld.


Volgens Kick van der Veer is het succes van het programma vooral te danken aan de liefde en zorg waarmee het programma nog steeds wordt gemaakt. "We pronken met andermans veren, maar we gaan zeer zorgzaam om met het materiaal. We pleuren echt niet zomaar wat fragmentjes op de buis, er wordt echt over nagedacht. We vragen ook altijd netjes toestemming aan de artiesten. Ik doe het niet om de kijkcijfers, maar dat het scoort is wel mooi meegenomen."

Vierde reeks

Vanavond begint al weer de vierde reeks Andermans Veren op bezoek bij... In zes uitzendingen legt Kick van der Veer huisbe- zoekjes af bij artiesten uit de wereld van theater, musical en kleinkunst. Naar aanleiding van fragmenten voert hij vervolgens een gesprek. Simone Kleinsma opent de rij celebrities, gevolgd door Herman van Veen, Sanne Wallis de Vries, Joop van den Ende, Paul Haenen en Martine Bijl.
"Andermans Veren op bezoek bij... is een echt zomerprogram- ma", zo verklaart Van der Veer. "We hebben het ook wel eens in het najaar uitgezonden, maar eigenlijk past dat niet. Die relaxte, ontspannen sfeer is perfect om na de barbecue nog even iets leuks te kijken. Het is echt een feel good-programma." Met de huidige lijst BN-ers gaat een aantal wensen van de cabaret- deskundige in vervulling. Zo stond Martine Bijl al jaren op zijn verlanglijst. "Ze zei steeds nee omdat ze liever niet meer op televisie wil. Maar uiteindelijk heeft ze toch toegestemd: 'Omdat jij het bent'. We hebben samengewerkt ih de jaren dat zij Andermans Veren op de radio presenteerde en ik de samensteller was."

Sanne Wallis de Vries stond ook al langer op de wensenlijst. Vorig jaar kon ze niet mee doen omdat ze op het punt van bevallen stond. Joop van den Ende moest eerder wegens tijdgebrek afhaken.

Eerlijk

"Dat is nu dus wel gelukt. Het was een gesprek tussen twee vergaderingen in, maar wel zonder een spoortje stress. Daar heb ik echt bewondering voor. Daarbij was hij ook heel eerlijk. Toen ik vroeg waarom hij geen cabaretiers in zijn stal heeft, gaf hij toe dat hij geen goede naam heeft bij cabaretiers. Ik vind het wel leuk dat hij dat zo zegt." Voor Kick van der Veer was die beperkte gesprekstijd overigens geen probleem. "Meestal is het binnen een uurtje wel gepiept. Dat is een bewuste aanpak, we willen het zo spontaan mogelijk houden. En het werkt, mensen vinden het leuk dat we bij ze komen. Het is toch heel anders dan zo'n kouwe studio. Daarbij kennen ze me, ik weet waar ik het over heb."

Andermans Veren gaat wat Van der Veer betreft nog jaren door. Er komt een heruitgave van het Andermans Veren conférence- boek, wellicht gaat er ook een dvd de markt op. "Er hangt nog van alles in de lucht."

GPD Andermans Veren op bezoek bij.., Nederland 1,21.15 uur.Monique Brandt