Twentsche Courant

'Nu mag jij het zeggen '

16 mei 1995

DEN HAAG - Oorlog, armoede en discriminatie moeten stoppen. "Dat liegt er niet om", was het commentaar van Herman van Veen. De cabaretier overhandigde gisteren in Den Haag premier Kok een rapport met meningen van kinderen tussen de 12 en 18 over mensenrechten. In 'Nu mag jij het zeggen', worden de wereldproblemen afgewisseld met schijnbare pietluttigheden. Aan de ene kant vindt Meike uit 4-havo Nederland niet zo'n gastvrij land voor vluchtelingen. "Het zou veel meer vluchtelingen moeten toelaten, want recht op asiel, recht op bescherming tegen vervolging, is een van de mensenrechten." Aan de andere kant meent Richard uit 1-mavo dat hij het recht heeft ongestoord naar de televisie te kijken. "Ik vind reclame op tv onzin. Iedereen koopt toch wel wasmiddelen. Die reclames zijn stom en ze komen zo vaak."


Na een oproep van de Nederlandse dagbladen schreven tienduizend jongeren wat er in hun eigen leven of in het leven van anderen zou moeten veranderen. Via een project van Stichting Krant in de Klas over mensenrechten en de rechten van het kind hebben de jongeren hun mening gegeven. Het is een recht je mening te geven. "Dat mogen ze wel eens waarborgen", zegt Thijs uit 4-havo.
"Ik word echt doodziek van de onopgeleide bejaarden , die het beter weten dan ik, simpelweg omdat ze meer ervaring in het leven hebben. "

Uit onderzoek van 350 stukjes blijkt betrokkenheid van jongeren bij maatschappelijke misstanden. Oorlog, hongersnood, discriminatie en gebrek aan vrijheid worden ernstig bekritiseerd. Een groot aantal jongeren geeft aan in vergelijking met andere landen in een luxe positie te zitten en pleit er voor de welvaart beter te verdelen.

Desondanks doet een aantal jongens uitspraken over het asielbeleid, die in strijd zijn met de mensenrechten. Meisjes lijken zich meer te bekommeren om de situatie in de landen, waar vluchtelingen vandaan komen.
(ANP)