ZONE 03
EV

MET LIEDJES OVERSTEM JE DE OORLOG NIET

16 apr 2003

Andere Namen. Herman van Veen in concert.
Hoogtepunt van een prachtige avond was het compliment dat Herman van Veen heel oprecht aan de Belgen gaf voor hun houding in deze oorlog. 'Jullie hebben de mensenrechten niet vertrapt, daarvoor doe ik al mijn hoeden af', riep hij met vijf hoeden op zijn hoofd die hij even daarvoor had gebruikt bij een verdwijntruck van een fles sterke drank. Misschien mede daarom was het publiek na afloop zo laaiend enthousiast.Van Veen zegt van zichzelf dat hij een pur sang muzikant is. Hij zingt om het zingen en schrijft om het schrijven. Dat ambachtelijk aspect is belangrijk, ook bij het maken van zijn voorstellingen en in het subtiele spel tussen hem en de mensen die gekozen hebben daar te willen zitten. Het heeft volgens hem te maken met een wederzijds mennen en hoeveel ruimte je krijgt en hoeveel ruimte je geeft.
En hoe je iets los laat in een ruimte. Dat fascineert hem. Andere Namen is met een uitstekende groep van drie vrouwen en een man, heel ambachtelijk gemaakt. Maar ook na het slotapplaus en drie extra nummers ging het spel verder want het publiek bleef hem steeds weer terugroepen.

En keer kwam hij de zaal in om praatjes te maken en liep met het volk mee naar buiten. Maar toch bleef een enthousiaste kern fans hem steeds weer op het podium roepen en van Veen liet zich een half uur lang graag terugroepen. Het einde heb ik niet meegemaakt maar een deel van het publiek kreeg er maar niet genoeg van. Andere namen is gekleurd door de oorlog. Van Veen neemt geen harde standpunten in maar wel duidelijke. Hij zingt 'Met liedjes overstem je het schieten niet, maar geef de oorlogskinderen een naam...'

Daarnaast veel klassiekers zoals Anne en Ze boog zover voorover dat ze brak, de beloofde nummers van o.a. Arno en een aantal virtuoze instrumentale nummers. Opvallend ook zijn hilarische grappen o.a. over sterven in een opera. 'Weet je hoe een heldentenor zelfmoord pleegt? Hij stort zich van zijn hoog ego op zijn laag IQ.' Hoe van Veen die heldentenor uitbeeldt, is grandioos. Aan het slot laat hij zich kennen als geniale clown, die zijn onderbroek uit zijn broek tovert. Even maakt hij zich heel kwaad en gaat dan over op plat Vlaams. Ook dat is hij bijna machtig. (EV)

Tot 26 april telkens om 20u15 in de Arenbergschouwburg, Arenbergstraat, Antwerpen, 070/222.192. Uitverkocht, maar er zijn elke avond nog kaarten van mensen die afbellen. Extra voorstellingen van 3 tot 6 en van 10 tot 13 september.EV