DE GOOI- EN EEMLANDER

De wereld volgens Hermanus

Nieuwe stripheld made in Hilversum

16 apr 2002

HILVERSUM - Hij heet Hermanus, en lijkt met z'n sterk wijkende haarlijn en geblókte clownsjas sprekend op Herman van Veen. "Hij is het wel én hij is het niet", zegt tekenaar Jan Bart Dieperink enigszins raadselachtig. Dieperink kan het weten, want hij is de geestelijke vader van het manneke. "Eigenlijk liep ik al een hele tijd rond met het idee om grafisch iets te doen met die typische humor van Herman van Veen."


Dieperink, een 33-jarige Hilversumse freelancer, heeft altijd grote bewondering gehad voor de gave van Van Veen om universele humor te maken. "Om ze in Zimbabwe om iets te laten lachen dat hier om de hoek net zo werkt, dat vind ik knap." Dat Van Veen gewoon een van vele humoristen is die aan de weg timmeren, bestrijdt hij fanatiek. "Van Veen is een hele vreemde eend in de bijt. Hij doet van alles tegelijk: poëzie, muziek, cabaret, noem maar op." Dieperink, die zichzelf het vak heeft geleerd, waagde vorig jaar de stap om de artiest met zijn idee kennis te laten maken: het samen bedenken en maken van een dagelijkse strip, met Hermanus in de hoofdrol. Herman hoefde er geen seconde over na te denken, al lijkt het een hele klus, het bedenken van 300 plotjes per jaar. Hij schudt de ideetjes zo uit zijn mouw. En ik teken wel wat hij bedenkt." Dieperink en Veen hebben hun project de naam Crazie Dutch Men meegegeven.

Hermanus kwam in november 2001 tot leven. Hij werd in 15.000-voud zogezegd te water gelaten in van Veens boekje "Grappen en Grimassen; bedacht, gestolen, geleend." Hermanus treedt op tussen tekstuele vondsten van de theaterartiest Kort en krachtig zijn die soms, bijna als mededeling. Zoals: In het Midden-Oosten wordt tot de laatste man gesneuveld. "Kijk, daar kan ik wat mee", zegt de tekenaar. Overigens heeft Dieperink zelf ook inbreng bij het bedenken van ideetjes voor Hermanus. Enkele bevriende schrijvers en kunstenaars denken mee vanuit een soort kleine denktank. Af en toe, zo is de bedoeling, kruipt het duppie onder aanvoering van Van Veen bij elkaar voor een sessie waar zoveel uitkomt, dat ze weer even vooruit kunnen.

Milosevic

Actueel zijn is leuk, geen must. "Maar hij zou zomaar Milosevic kunnen tegenkomen, waarom niet." Hermanus wil niet keihard cynisch zijn, maar wel leuk absurd als het effe kan. En hij doet het bijna altijd zonder woorden. Dat laatste is heel belangrijk, want zo wordt het een echt beeldverhaal, waarbij de grappen niet hoeven te sneuvelen op een taalbarričre. Want Van Veen en Dieperink willen uiteraard met hun product de boer op. Ze hebben vooral het Duitstalige gebied voor ogen. "Herman is in Duitsland enorm populair, zijn soort humor wordt daar zeer gewaardeerd." Ook op een Parijse krant als Le Figaro heeft hij z'n hoop gevestigd.

Wie is op striptekengebied voor Dieperink in ons land eigenlijk de top? "Toonder", zegt hij onmiddellijk.
"Alles van Toonder. Die is qua lijnvoering voor mij nog steeds de beste. De rest volg op afstand."