Mariakapel te Holtees

Waar dit concert in Holthees een bijdrage aan levert

15 dec 2008

Herman van Veen
Geboren in Utrecht op 14 maart 1945. Zanger en schrijver van liedjes, sprookjes en vertellingen. Groeide op als enige jongen in een arbeidersgezin. Studeerde viool, zang en muziekpedagogie aan het Utrechts Conservatorium. Maakte in 1965 zijn theaterdebuut met het muzikaal clowneske soloprogramma Harlekijn. Reist sindsdien de wereld rond. Speelt zijn voorstellingen in vier talen. Herman van Veen was jarenlang bestuurslid van en welwillendheidsambassadeur voor Unicef Nederland. Stichtte daarna vier organisaties, waaronder Colombine en de Herman van Veen Foundation. De Herman van Veen Foundation staat voor de Rechten van het Kind en probeert die rechten handen en voeten te geven door middel van kleinschalige projecten in ontwikkelingslanden en Europa


Edith Leerkes
Werd als elfjarig meisje verliefd op de gitaar, en heeft sindsdien weinig anders meer gedaan als gitaarspelen. Edith studeerde aan het Twents Conservatorium bij Louis Gall en in Spanje bij Ernesto Biletti. In 1987 werd ze lid van het Amsterdams Gitaar Trio, en met dit ensemble trad zij in 1992 als gast op bij een aantal galaconcerten van Herman van Veen. Dit was het begin van hun samenwerking, die er toe leidde dat zij in 1998 de overstap maakte van het Amsterdams Gitaar Trio naar de groep van muzikanten rond Herman van Veen. Met hem schreef en produceerde ze de CD "Du bist die Ruh", en het gelijknamige televisieprogramma over Franz Schubert. In 1999 maakte ze samen met Olga Franssen de CD "A certain tenderness", liedjes van Herman van Veen bewerkt voor twee gitaren.


Waar dit concert in Holthees een bijdrage aan levert

De Herman van Veen Foundation steunt onder andere onderstaande twee projecten in Afrika, die worden uitgevoerd door de organisatie "Dierenartsen zonder Grenzen". In het zuiden van Sudan, in het gebied dat hoofdzakelijk bewoond wordt door de Tuposa stam, wordt kinderen geleerd hoe belangrijk de rol van het dier is in hun leven en dat van hun familie. De rol van kinderen in de veehouderij is uitermate belangrijk, want het zijn meestal de kinderen die de dieren hoeden op de graslanden.

Dieren zijn niet alleen belangrijk voor de voedselvoorziening, ze zijn ook van groot belang voor de voedselproductie. Vee draagt zo in belangrijke mate bij aan het vergroten van de welvaart in een gebied dat jarenlang door oorlogen verscheurd is geweest.

Belangrijke problemen in dit gebied komen nu vaak voort uit diefstal van vee en ontvoering van jong vee. Het is van groot belang op een verstandige manier met deze problemen te leren omgaan.

In Oeganda wordt in de regio Massaka het project uitgevoerd "Hühner machen klüger". In deze regio tref je in bijna ieder dorp wel 100 weeskinderen aan, van wie de ouders aan aids gestorven zijn. Vrouwengroepen in de regio hebben zich het lot van deze kinderen aangetrokken en zorgen voor eten, voor kleding, en voor een zo goed mogelijke scholing. Het project biedt de weeskinderen in deze regio een 2-jarige opleiding aan in economie, gezondheid en algemene hygiëne, en in veehouderij. In die periode van twee jaar wordt door de leerlingen een stal gebouwd, en aan het eind van de opleiding krijgen de families enkele dieren tot hun beschikking, bijv. een drachtige melkkoe, een geit of een kippenset, bestaande uit een haan en vijf kippen. Het jong vee, dat de eerste keer geboren wordt, moet door de familie aan een ander behoeftig gezin worden afgestaan.



Herman van Veen