de Telegraaf
GERARD SMIT

Zomerserie
'Andermans Veren op bezoek bij'

15 juli 20005

Prettige gesprekken in zomerse sfeer. Kick van der Veer (50) is er klaar voor. De AVKO-presentator heeft een zestal klinkende namen uit de wereld van amusement, cabaret en musical op zijn lijst staan die hij de komende zaterdagen in Andermans Veren op bezoek bij het hemd van het lijf zal vragen over hun vak en hun privé-leven: Simone Kleinsma (16/7), Herman van Veen (23/7), Sanne Wallis de Vries (30/7), Joop van den Ende (6/8), Paul Haenen (13/8) en Martine Bijl (20/8).


"Ik stel me zo voor dat de mensen na de tuinbarbecue lekker naar binnen gaan om ontspannen met een glaasje naar dit programma te kijken",lacht Van der Veer. "Genieten van mooie theater- en kleinkunstbeelden die de basis vormen van elk gesprek.
Met opzet is gekozen voor fragmenten van collega's die een link hebben met de hoofdpersoon. Dat levert de verrassendste reacties op. Vrolijk, luchtig, maar vaak ook heel persoonlijk en zelfs emotioneel."

Kwetsbare kant

Dat kunnen we goed zien in de derde aflevering met Sanne Wallis de Vries, bekend van haar Beatrix-imitaties in 'Kopspijkers'. Zij wordt geconfronteerd met een hartbrekend relaas van Freek de Jonge over de dood van een kind. Eerste reactie van Sanne, net moeder: "Nou, je wordt bedankt, Kick!" Ook de eerste hoofdgast Simone Kleinsma, die momenteel schittert in de musical Mamma Mia, wordt niet gespaard. "Petje af hoe openhartig zij spreekt over het verlies van haar kind en de verwerking van deze tragedie door het zingen van een lied", zegt Van der Veer. "En dat is ook precies wat ik wil: de kwetsbare kant laten zien van de gevierde artiest. Daarom ga ik ook op bezoek bij hen thuis. In hun eigen veilige omgeving kunnen ze zichzelf zijn en dat komt het programma alleen maar ten goede."

Herman van Veen, de tweede hoofdgast, wilde zich in zijn jubileumjaar graag laten verrassen. In zijn tuin bekijken zij samen hilarische en ontroerende fragmenten van o.a. Willem Wilmink, Wim Kan ('de man die mij in het zadel heeft geholpen'), Sanne Wallis de Vries en Edith Piaf. Naarmate de jaren verstrijken hecht Herman steeds meer waarde aan het intieme familieleven.

Spreekuur

Bij Joop van den Ende viel de presentator vooral de discipline op waarmee de grote theaterkoning zijn werkdag indeelt. Van der Veer: "Het is alsof je bij hem op spreekuur komt, alles gaat op afspraak. Maar eenmaal in gesprek geeft hij zich honderd procent. Zo haalt hij geëmotioneerd dierbare herinneringen op aan de legendarische toneelspeler Ko van Dijk, met wie hij goed bevriend was en die in eenzaamheid is gestorven."
De aflevering met Martine Bijl heeft een voorgeschiedenis. "Jarenlang hield zij de boot af omdat haar privé-leven haar heilig is. Ze heeft nu eenmaal een hekel aan interviews. Ik ben dan ook best trots dat Martine na vier jaar uiteindelijk toch ja heeft gezegd." Fascinerend is ook zijn ontmoeting met de eigenzinnige theatermaker Paul Haenen, die volgens Van der Veer altijd en overal doet wat zijn hart hem ingeeft. "Bij hem is niks voorbereid en dat maakt hem zo uniek."

Andermans Veren op Radio 2 is tot september met zomervakantie, maar tot die tijd worden elke zondag tussen 18 en 20 uur de meest opmerkelijke afleveringen van het afgelopen seizoen herhaald.GERARD SMIT