Weekblad Schuttevaer
SK

Motorzeiljacht voor Colombinehuis

15 mei 2004

BIDDINGHUIZEN

Het Colombinehuis in Biddinghuizen bestond in maart zeven jaar en vierde dat met de doop van zijn nieuwe motorzeiljacht Colombine. Het schip is nog in afbouw en zal waarschijnlijk eind juni voor het eerst met gasten varen.


De Stichting Colombine van zanger Herman van Veen bestaat al een jaar of 28 en hield zich aanvankelijk alleen bezig met kleinschalige hulpprojecten in ontwikkelingslanden. In 1987 kwam vanuit de Daniël de Hoedtkliniek in Rotterdam het verzoek aan Van Veen, of hij niet ook iets in Nederland kon doen voor gezinnen met kankerpatiëntjes. Andere ziekenhuizen sloten zich daarbij aan en zo ontstond het idee voor een vakantiehuis, dat in maart 1997 zijn deuren opende in Biddinghuizen. 'De tv-actie Zondagskinderen met Jos Brink bracht een miljoen gulden op. Het huis kostte in totaal drie miljoen gulden, maar we zijn toen gewoon gaan bouwen. Alles watje hier ziet is gesponsord', vertelt Hermans zus Mary, die de scepter zwaait over, het Colombinehuis.

Het heeft veertig bedden en jaarlijks circa 4000 overnachtingen en biedt inmiddels ook onderdak aan onder anderen nier- en hartpatiëntjes, kinderen met AJDHD, mytylscholen en ouders die een kind hebben verloren. 'Mensen zijn hier heel tolerant tegenover elkaar en kunnen contacten leggen. Het maakt allemaal niet meer zoveel uit of jouw kind de hele dag spuugt en dat van een ander kikkers uit elkaar trekt.' Het Colombinehuis bestaat uit een centraal gebouw met daar omheen acht huisjes voor vakantiehoudende gezinnen met zieke kinderen. De huisjes zijn vernoemd naar landen als Kenia en Brazilië, waar de stichting projecten heeft.

Boot erbij

Hen boot erbij was vanaf het begin de bedoeling. Dus toen we bij de opening van het huis een gift van 30.000 gulden kregen, hebben we die opzij gezet en later hebben we daar de Actie Zeemijl aan gekoppeld. We maakten een soort huwelijkslijstje van zaken die we nodig hadden en zo ontstond dit schip, dat bij elkaar zo'n 600.000 gulden heeft gekost. Werkelijk iedereen heeft meegesponsord.' De Colombine is ontworpen door Scheeps- en jachtontwerp Gaastmeer, Scheepswerf J. Talsma bouwde het casco en A. Loedeman zorgt voor de intimmering. De tweemaster is 14,22 meter lang, 4,90 meter breed en steekt 1,35 meter. De kruiplijn is beperkt tot twaalf meter, zodat ze alle vaste bruggen in haar vaargebied kan passeren. Ze kan met stag- en topzeil erbij ruim 126 vierkante meter zeil voeren. In de machinekamer ligt een Iveco van 59 kW en een elektrische boegschroef vergemakkelijkt het manoeuvreren.

Speciaal voor de maximaal acht gasten is het jacht voorzien van brede loopplanken en gangboorden, een ruime stuurhut met verlaagde ramen, een lift naar de kajuit en zeer ruim sanitair. De bemanning bestaat uit twee personen. Voor haar is ovemachtingsruimte aan boord.

Een speciale commissie runt de boot. Sies Hoogeveen verzorgt de bemanning, Ad du Pain doet communicatie en sponsoring, Ad Kop komt uit de gehandicaptenzorg, Jeroen Horst is een verwoed zeiler en werkt bij de provincie Flevoland en Jan Balk is de technische man. Namens Colombine zeilt Mary van Veen zelf regelmatig mee.

We hopen op een vaarseizoen van een half jaar en wellicht nog iets langer. Sommige gezinnen willen misschien niet eens varen, maar gewoon aan boord zijn. Het gaat erom dat we naast het huis een extra activiteit bieden. Onderweg kun je met de kinderen veel dingen doen; spelletjes met tonnen, ze kunnen aan dek werken, noem maar op.'
Het vaargebied wordt een 'rondje Flevoland' in dagtochten, maar Van Veen neemt dat ruim. 'Je kunt ook naar Urk of Enkhuizen en daar dan de tijd nemen om plaatselijke sponsors uit te nodigen voor bijvoorbeeld een lunch.

Alleen op giften

Hoewel Van Veen uit ervaring weet, dat op de vreemdste momenten mensen opduiken die met geld of in natura helpen, betekent het jacht een extra druk op de exploitatie. Het huis draait met een jaarbegroting van circa vijf ton en doet het zonder subsidie. Belangrijkste sponsor zijn de ongeveer 7Ö0 'openbare' apothekers, die in ruil voor hun steun jaarlijks een gezin mogen uitnodigen voor een verblijf in het huis. Een andere inkomstenbron is de Alfred Jodocus Kwak- kledinglijn van V&D, reden waarom Van Veen niet zo blij is met de ontwikkelingen bij dat warenhuis. 'Verder hebben we veel kleinere sponsors als scholen en Rotary-clubs. Voor het schip zullen we speciale sponsoring nodig hebben en hopen we dat de goede mensen op ons pad komen. hebben in elk geval al een mooie ligplaats bij het Aquacentrum in Biddinghuizen.'

Wie het werk met het jacht Colombine wil ondersteunen, kan dat doen door een gift over te maken op rekeningnummer ..........ten name van Stichting Colombine en onder vermelding van 'Actie Zeemijl'. Meer informatie over schipperen op het jacht geeft Mary van Veen,



(SK)