de Stem
Rob Schoonen

Engelsen zullen moeite hebben met show van Herman van Veen



15 maart 1980
IN HET KADER van zijn Europa-tour, gaat Herman van Veen na eerder optredens in onder andere Oostenrijk en Denemarken te hebben gebracht- naar Engeland. Zijn Engelstalige show heeft hij in de stadsschouwburg in Tilburg uitgeprobeerd.

Een try-out waar het publiek in Tilburg totaal geen moeite mee had, maar waar (vrees ik) de Engelsen nogal sceptisch tegenover zullen staan. Vooral de subtiele teksten van de liedjes en de kritische kanttekeningen verweven in de sketsches zullen voor het grootste deel aan het Engelse publiek voorbijgaan. De Engelsen die, in het algemeen voor een figuur als Tommy Cooper „plat gaan", staan bekend om hun droge, onderkoelde humor. Ze zullen zich daarom erg veel moeite en aandacht moeten getroosten om -bijvoorbeeld- het liedje „Kletsnatte clowns" te begrijpen en op de juiste wijze weten in te schatten. De Duitsers zitten wat dat betreft op ongeveer dezelfde golflengte als het Nederlandse publiek. Hetgeen mag blijken uit het aantal bezoekers dat Van Veen daar trekt.



Het programma dat Van Veen in Tilburg bracht bestond voor het overgrote deel uit -voor het Nederlandse publiek- bekende onderdelen. Nieuw was de fijnzinnige persiflage op het liedje van Paus Johannes II, waarin vooral het vier-man sterke, brommerige klinkende koortje een grote rol speelde. Ik ben benieuwd hoe de Engelsen op deze spel- deprik (en overigens ook op de andere godsdienst hekelende acts) zullen reageren.

Geen problemen heeft hij waarschijnlijk met het „disconummer", waarin de disco-rage en alles wat daar mee samenhangt én -figuren als Herman Brood een gevoelige tik krijgt toebedeeld. Ook de Engelsen kennen dit verschijnsel en zullen de relativiteit van dit alles inzien.

Het is moeilijk, zoniet onmogelijk, om te zeggen hoe het Engelse publiek zal reageren op de woordspelingen die Van Veen soms heeft ingebouwd. Woordspelingen, verwijzingen die overigens vreemd genoeg „not British at all" zijn, maar duidelijk vanuit het Nederlands zijn omgebogen in voor ons, Nederlanders goed lopende, begrijpelijke zinnen.

Dergelijke onderdelen echter zijn - in het totaal- niet zo belangrijk. De mimiek en het typische stemgeluid van Van Veen plus de, door de regel, uitstekende muziek van de groepsleden zijn meer sfeer bepalende aspecten. Dit in combinatie met het universele programma wat de shows kenmerkt, zijn waarborgen voor succes.



Rob Schoonen