Arnhemse Courant

Werkwinkel wil Nederlandse lied gaan „verkopen"

14 maart 1968

AMSTERDAM — Het populaire grand gala du disque, dat op 8 maart in de RAI in Amsterdam ondanks alle uitstel toch met veel feestelijk vertoon gevierd werd beleefd dit jaar een kleine première. In een van de bij- zaaltjes werd namelijk een café- chantant ingericht, waar drie keer gedurende een half uur twaalf jonge zangers en zangeressen van het chanson een voorstelling gaven. Zij allen vormen met elkaar de ,,werkwinkel voor het Nederlandse chanson", een idee waarachter drie mensen zitten: Nico Knapper (tv- regisseur) met zijn echtgenote Ja- nine en Frans van Lier (journalist).


,,We weten nog niet precies wie er mee gaan doen", aldus Frans van Lier, ,,maar een paar namen zijn al zeker: Rikkert Zuiderveld, Elly Niemann, Floortje Klomp, Dick Poons, Joost Nuissl en Herman van Veen".

De werkwinkel heeft tot nu toe nog geen vast pied a terre. ,,We hebben er wel lang over gepraat, maar zover zijn we nog niet. Voorlopig hebben we voor een andere status gekozen: die van pressiegroep, ter verkrijging van grotere publieke belangstelling voor het Nederlandse chanson. Eind november zijn we met dit idee van start gegaan en het is verbazingwekkend hoe veel belangstelling we in deze korte tijd al gekregen hebben.
Het is natuurlijk ook wel een plezierige zaak, zeker voor degene die hier iets mee wil doen, om zo'n grote groep jong talent bij elkaar te hebben. Onze mensen hebben voor het grootste gedeelte nog het genre van het onbekend zijn en dat wil men wel eens horen.

De NRU gaat vanaf maart eenmaal in de veertien dagen 'n radioprogramma met de werkwinkel maken. De NTS heeft beloofd af en toe eens een item van onze groep in Monitor te brengen. Dan zijn we bovendien nog bezig met besprekingen voor het boekenbal en we gaan in De Waag in Haarlem met Cobi Schreier meedoen aan het hartewensfestival".


JULES DE CORTE


Nico Knapper heeft zijn sporen op het gebied van het chanson al verdiend: samen met zijn vrouw treedt hij nog regelmatig op in den lande, en bovendien besteedt hij in zijn programma's veel aandacht aan jong talent op dit terrein. Frans van Lier is voornamelijk liefhebber. Zijn actief zingen en schrijven bleef beperkt tot zijn Hilversumse schooljaren. Twee jaar geleden zou hij voor de VPRO een programma hebben gemaakt van bestaande Nederlandse chansons, die ondanks hun hoge kwaliteit nooit veel bekendheid gekregen hebben.

,,Ik heb alle bekende Nederlandse mensen op dit terrein bezocht en in de tijd van een ogenblik had ik een heel pak materiaal. Toon Hermans had wat, Sonneveld ook al, en Jules de Corte gaf me zelfs vier totaal nieuwe liedjes. Heel merkwaardig — het was een volledig andere Jules de Corte dan wij kennen: geen lieve aardige man, maar een fel pamfiettist. Toen heb ik pas goed begrepen, dat er zo onnoemelijk veel meer moois is dan je hier ooit hoort. Maar op het laatste moment heb ik het programma niet laten doorgaan.


JAMMER


Ik werd namelijk benoemd tot onder-directeur van de in oprichting zijnde RTN en ik vond toen dat ik dit werk eigenlijk aan mijn eigen club moest aanbieden. Maar goed, daar was dan ineens de fusie van AVRO en RTN, die voor mij als een donderslag bij heldere hemel kwam. De VPRO heeft er nu geen zin meer in. Jammer. Maar in ieder geval is dit materiaal mijn toch wel waardevolle inbreng in de werkwinkel.

We zijn van plan om vanuit de groep een beroep te doen op de auteurs. Dat gaat nu eenmaal als groep gemakkelijker dan als eenling. Waar het geheel op den duur toe leidt, weten we niet. Zoals de zaken nu gaan, begint de werkwinkel Ineens zelf een leven te leiden. En wie weet, als we een beetje gevestigd zijn, dan kunnen we wellicht invloed krijgen op de ontwikkeling van het chanso0n. Onze gedachten gaan hierbij uit naar een te stichten fonds, waaruit speciale opdrachten betaald kunnen worden. Contacten met het buitenland hebben we inmiddels ook: we gaan nauw samenwerken met de Belgen."