BRABANTS DAGBLAD
Henk Langenhuysen

Willem Wilmink als verteller in Vught

13 nov 1998

Willem Wilmink is in de eerste plaats dichter, maar de laatste tijd treedt hij ook sporadisch op, gewoon omdat hij er plezier aan beleeft. Gelukkig maar, want een voorstelling van Wilmink is een speciale gebeurtenis.
Vanavond treedt hij op in De Speeldoos in Vught (aanvang 20.30 uur), in het kader van het plaatselijke project 'Dichterbij poëzie'.



De voorstelling, getiteld 'Ernstig genoeg' is een humoristisch programma met af en toe een ernstige ondertoon. Een muzikaal-literair programma, waarin hij naar eigen zeggen minder naar voren treedt als de ideale schoolmeester, maar meer als verteller.
Wilmink vertelt en zingt over zijn ervaringen als kind, zijn oude school, de eerste liefde, maar ook over ouder worden en het teruggaan naar Enschede, zijn geboortestad. "Op verre reizen ben je altijd op zoek naar de dingen die je herkent vanuit je omgeving waar je geboren bent", vertelt hij.

Willem Wilmink (1936) studeerde Nederlands en geschiedenis en heeft inmiddels een flink oeuvre op zijn naam: gedichten, liedteksten, verhalen, opstellen en theaterproducties.
Ook maakte Wilmink fraaie bewerkingen van het Wilhelmus, de Beatrijs, De reis van Sint Brandaan en Mariken van Nieumeghen.

Griffels

In 1988 promoveerde Willem Wilmink op een proefschrift over enkele gedichten van Hendrik de Vries. Voor zijn kinder- en jeugdliteratuur ontving hij een Zilveren en Gouden Griffel en de Theo Thijssenprijs.
Onlangs publiceerde Wilmink 'Mijn middeleeuwen'. Hij is nooit hoogdravend en klinkt altijd integer; dagelijkse dingen weet hij beeldend en soms humoristisch te verwoorden.

Greep

Op de tafel op het podium ligt een stapeltje boeken, waaruit hij nu en dan een greep doet. Oude, bekende nummers, zoals 'De oude school' - geschreven voor Don Quishocking - en 'Adieu cafe - gezongen door Herman van Veen, maar ook nieuwer werk. Wilmink wordt begeleid door Karel Bosman (gitaar en zang) en Frank Deiman (piano en zang).



Henk Langenhuysen