HET VRIJE VOLK

Herman van Veen: brein achter actie

13 oktober 1987


ROTTERDAM — Cabaretier Herman van Veen is het geestelijk brein achter de inzamelingsactie voor de bouw van acht bacterie-arme kamers in de dr Daniel den Hoedkliniek voor de verpleging van leukemiepatiénten.


Hoewel Van Veen enorm door zijn werk in beslag wordt genomen, weet hij toch telkens weer tijd te vinden voor de stichting Colombine. Deze stichting bestaat verder uit voorzitter Joost Taverne, secretaris Marie Josée Corsten, penningmeester Cees van Straten en de bestuursleden Emilie Fangman, Irene van Lippe-Biesterfeld en Maarten Sikking.


Benefiet


Van Veen gaf in april van dit jaar in het Circustheater in Scheveningen het startsein voor de inzameling met een benefietvoorstelling van zijn eigen theaterprogramma. De recette, 55.000 gulden, schonk hij als aanzet voor de benodigde twee miljoen gulden. Om dit resultaat te bereiken heeft de tekstschrijver / auteur / componist/vredesactivist een indringend script geschreven voor een gedramatiseerde documentaire met als werktitel 'Dag O'.

Het verhaal handelt over een jonge vrouw die een praktijk als tandarts wil beginnen. Ze moet hiervoor geld lenen, maar dat lukt niet zonder een gezondheidsverklaring. Het onderzoek brengt aan het licht dat ze leukemie heeft. Van de ene op de andere dag stort haar wereld in. Van Veen hoopt dat de NOS de documentaire vervaardigt.

Op zaterdag 24 oktober presenteert de cabaretier in het Congrescentrum in Den Haag het boek 'Donkerlokje en het land van licht', geschreven door hemzelf en Roger handriks. Een deel van de opbrengst boek vloeitweer naar de inzamelingsactie voor de dr Daniel den Hoedkliniek.

Van Veen over de aanleiding: „In één van mijn dromen heb ik eens een reis door het heelal gemaakt en landde er op de planeet Varen. Daar leerde ik Donkerlokje kennen, een lief kaboutermeisje. Wat zij mij vertelde, schreef ik met mijn vriend Roger in dit boek op. Het werd een verhaal voor kinderen van tien tot 107 jaar. De tekeningen zijn van Luuk Poorthuis, een andere vriend."

Behalve de adoptie van de dr Daniel den Hoedkliniek, ondersteunt Colombine nog drie projecten. In september 1981 kondigde de stichting het project 'Moeders van Tondo' aan. Het ging hierbij om het scheppen van kleinschalige werkgelegenheid in textielbewerking voor vrouwen in coöperatief verband in Manilla's krottenwijk Tondo.

Ter ondersteuning van de bouw van een omvangrijk drinkwaterproject in het Masai-gebied ten zuiden van Kenia schonk Colombine 35.000 gulden. Voorts is de stichting sponsor van een Vredesleerstoel aan de Rijksuniversiteit in Utrecht, waar men zich tot taak heeft gesteld de kennis van de vredestichtende elementen in de opvoedkunde te bevorderen en de ontwikkelen.

De actie die Colombine voor de dr Daniel den Hoedkliniek heeft ontketend, is bijzonder aangeslagen. Als antwoord op de publicaties in Het Vrije Volk ontving de Den Hoedkliniek 45.000 gulden aan anonieme giften. Van het door Het Vrije Volk georganiseerde benefietconcert. dat op donderdag 12 november in De Doelen plaatsvindt, gaat naar schatting 35.000 gulden naar de actie.De kaartverkoop voor dhet comcert begint morgenochtend.