Duinstreek
Marius Hofhuis

Herman ven Veen en de Bergense kinderen
Bijzondere dag op de van Reenenschool

Bergen,- Vorige week hebben we een bijzonder middag meegemaakt op de Bergense van Reenenschool. Herman van Veen stak een bliksembezoek af op deze school om de Bergense kinderen te bedanken voor het gigantische bedrag van vijftig duizend gulden dat de verschillende scholen bij elkaar gebracht hadden. Ook kinderen van de Jan Hoogervorstschool die zich niet onbetuigd hadden gelaten waren bij de leuke middag aanwezig, evenals afgevaardigden van die, scholen die hadden meegedaan aan de inzameling van het geld.
Herman van Veen werd opgehaald door de vrouw van de voorzitter van de ouderkommissie.Seline Kneppersen klokslag op het afgesproken uur (2 uur) kwam de Jaquar van Herman van Veen het Spaansche pad op.

Het bericht dat de Nederlandse Danny Kaye, de ambassadeur van de Unicef zou komen was goed geheim gehouden. Het werd een middag vóór de kinderen en buiten het personeel van de school waren er slechts enkele, direkt bij de organisatie betrokken ouders aanwezig.



"Onze zolder is te klein voor zo'n gewel- dige hoeveelheid mensen", deelde de heer van Oostveen mede, die als hoofd van het schoolteam er een eer in stelde Herman van Veen bij de kinderen in te leiden.
Met een simpel: "Hallo", probeerde Herman van Veen de kinderen op hun gemak te stellen, die het toch eigenlijk maar vreemd vonden hun idool van "Opzij-opzij" zomaar in hun midden te hebben.

De heer van Oostveen gaf vooraf een overzicht van de aktie voor Nepal, die kon uitgroeien tot zo'n geweldig sukses, juist door dat men zo enorm gemotiveerd te werk is gegaan.
"Na de verbouwing van de school", aldus de heer Oostveen, "hebben we de leerlingen voorgesteld eens te gaan nadenken over kinderen uit verre landen, die wellicht helemaal geen school hebben. Toen kregen we een zakgeld-aktie. Toen de kerstkaarten-aktie in UNICEF-verband.

Weer later hebben we telefoonboeken verzameld en een klas presteerde het om te komen tot een getal van zevenhonderd telefoonboeken. Ook de toneelstukjes die we met de meesters en de juffen hebben opgevoerd brachten geld in het laatje, maar de UNICEF-loop, waaraan bijna alle Bergense scholen hebben meegedaan, zelfs de Europese school, brak alle rekords. Alleen die loop heeft ruim dertig duizend gulden opgebracht en het hele dorp was er op het laatst bij betrokken".

Herman van Veen vertelde een verhaal dat hij had gemaakt tijdens zijn bezoek aan de Filipijnen. Over een dorpje in de buurt van Manilla, waarwel een ziekenhuisje met vier bedden aanwezig was; echter zonder dokter, omdat het geld op was. Tijdens zijn bezoek maakte hij mee dat een baby door gebrek aan medisch ingrijpen moest sterven.

"Voor slechts honderd gulden kan men in zo'n land een leven redden", aldus Herman van Veen tot de muisstille kinderen op de grote van Reenenzolder en jullie hebben met dit gigantische bedrag dus een heleboel levens gered". Alle kinderen mochten vragen stellen aan de artiest die avond aan avond op dit moment volle zalen trekt in het Amsterdamse Carré.

En zo kwamen ze te weten dat hij 34 jaar is, maat 43 van schoen heeft en 73 kilo weegt. Dat zijn drie kinderen Babet, Valentijn en Merlijn heten en dat hij aanvankelijk muziek-onderwijzer was geweest. "Ik werk al elf jaar voor de Unicef en ik vind dat we goed voor kinderen moeten zorgen. Want als we dat niet doen hebben we allemaal samen geen enkele toekomst meer", aldus een ernstige Herman van Veen tot de steeds vrijer wordende kinderen.

Tot slot repeteerde hij een nieuw liedje met de zolder vol kinderen.
"Toen ik nog alleen was, op m'n uppie en vrijgezel was", zong Herman van Veen op zijn bekende zangerige manier. En de kinderen zongen snel het refreintje mee:
"Eenzaam, tweezaam, driezaam, is samen heel alleen, in je allerupste uppie, met niemand om je heen".

Toegejuicht door de honderden kinderen nam Herman van Veen afscheid om nog snel even op adem te komen in de leraarskamer bij een verse kop koffie. De artiest die drie maal een Edison won, de zilveren en de gouden harp van de Stichting Conamus en in 1976 de Louis Davidring kreeg uit handen van Wim Kan schreef in het "dagboek" van de van Reenenschool:

"Namens de UNICEF dank ik voor het grote geldbedrag voor de kinderen van de derde wereld, die zelfs nog aan een ballpoint niet toekomen".

In oktober komt de populaire liedjeszanger en regisseur weer op de televisie met Alfred J. Kwak. Weer wat later met een andere spannende serie waarin onder meer een Italiaanse bende een rol speelt.



Marius Hofhuis