Twentse Courant

Land van Ooit stopt bezoekers in tijdmachine

13 juli 1990

Ze verwachtten een half miljoen bezoekers, er kwamen er 'slechts' 350.000. Dit jaar denkt het Land van Ooit 365.000 dagjesmensen binnen te halen. "Met 350.000 bezoekers spelen we quitte," aldus directeur Mare Taminau. "Bovendien: meer dan een half miljoen bezoekers kunnen we eigenlijk niet hebben. We bezinnen ons zelfs op eventuele maatregelen om de bezoekers optimaal over het park te spreiden, zodat het rustige karakter behouden blijft."


Om het aantal van 365.000 te bereiken zijn er forse uitbreidingen gerealiseerd, nieuwe voorstellingen geschreven, andere acts bedacht, verrezen er nieuwe theaters en belandde de UDO Yurre in het park. Al met al een investering van ze ker zeventien miljoen en dat is heel opmerkelijk voor een park dat pas sinds vorig jaar draait.

Dit voorjaar is in het Land van Ooit de, voor zover bekend, eerste UDO (Unexpected Digging Objects) boven de grond gekomen. Het gevaarte spleet de aardkorst open en torent nu zeventien meter boven het gras uit. Volgens deskundigen is het een bark die in 1863 in het havenslib van de Nieuwzeelandse stad Wellington is verdwenen. Het schip is blijkbaar na een reis door de aardbol bij Drunen boven de grond gekomen. Aan boord van het geheimzinnige aardschip bevinden zich een kruidentuintje, een huisapotheek met tal van onbekende medicijnen, een kombuis met ruimtevoedsel, een nieuw type toilet en een condensdouche.

Zo luidt althans het verhaal. De aardse variant op de UFO moet de fantasie van de bezoeker prikkelen. Maar niet alleen de Yurre doet dat, ook de andere attracties zijn op de paranormale belevingswereld van de gasten gericht.
Heel wat filosofen, schrijvers en geleerden hebben in de loop der geschiedenis hun gedachten laten gaan over een tijdmachine, die mensen moeiteloos zou kunnen terugbrengen naar lang vervlogen tijden. Tevergeefs. Althans, tot voor kort. Want in Drunen heeft men er iets op gevonden, zij het zonder gebruik te maken van allerlei ingewikkelde technieken. Het Land van Ooit is een fraai attractiepark dat oude tijden doet herleven en bezoekers in een totaal vreemde wereld brengt.


Avontuur


De buitenlander dient zich bij binnenkomst onmiddellijk aan te passen. De inwoners van het merkwaardige land spreken namelijk een eigen taal, die in de verte weliswaar op Nederlands lijkt, maar die bij nadere beschouwing toch wel erg buitenaards aandoet. Verder houden de driehonderd Ooitenaren (ofwel personeelsleden) er hun eigen gebruiken op na en dra-gen zij buitenissige kledij.

Wie zich op het grondgebied van de Ooitenaren waagt, dient rekening te houden met belangrijke persoonlijkheden als de Buiten ordentelijke Wildebras, graaf en gravinne van Ooit en Hare Verukkelijke Rondalia.

"Een bezoek aan het Land van Ooit is een educatief en cultureel avontuur. Het is één groot theaterstuk dat mensen gemiddeld zo'n vijf uur bezighoudt," verzekert Mare Taminau. Hoewel zijn pretpark gevestigd is in de zogenaamde Brabantse dag attratie driehoek-Efteling, Beekse Bergen en Autotron- denkt hij de concurrentie met de anderen (ofwel de groten van Nederland) wel aan te kunnen.

"We bevinden ons in een unieke positie," meent Taminau. "Niet de attractie op zich moet het dagje-uit tot een succes maken, maar de be-zoeker zelf. Hoe? Door zijn fantasie te gebruiken. Het Land van Ooit reikt slechts het gereedschap aan, waarna de verbeeldingskracht van de mens de rest moet doen."
Met vijftien miljoen gulden op zak verbouwde Taminau het voorma-lige adellijke landgoed Steenenburg. Het buiten van graaf d'Oultremont werd omgetoverd tot een dromerig, roze gekleurd bouwsel. Het park van 25 hectare biedt nu onderdak aan buitenattracties als het Reuzenland, het Oeroudwoud en de dagelijks te houden ridder-toernooien.
In het kasteel zelf zijn vier theaters gehuisvest, waarin de hele dag voorstellingen worden gegeven. Herman van Veen, die ook de naam Land van Ooit bedacht, is verantwoordelijk voor de meeste fabels, die op alle mogelijke manieren een loopje nemen met het visuele voorstellingsvermogen van de mens. "Van Veens vakmanschap staat buiten kijf," aldus Taminau. "Dat hij aan ons attractiepark heeft mee willen werken, zegt meer dan genoeg over ons."