SLEUTEL OSS
Lean Hodselmans

Herman van Veen slaat op de golgbaan in Nistelrode een balletje voo "Colombine"

13 mei 1992

NISTELRODE - Druk was het maandag in het clubhuis van golfclub de Hooge Vorssel in Nistelrode. Medewerkers van veertien bedrijven uit Oss en omstreken hadden die dag hun nette pak verwisseld voor een golf-outfit. Ze sloegen op uitnodiging van de Osse Lions Club een balletje voor twee goede doelen: kinderen in Roemenië en de stichting Colombine. Colombine-voorzitter Herman van Veen onderbrak zijn toernee door het Duitstalige Europa om in Nistelrode te komen golfen voor 'zijn' stichting.

De Nederlandse zanger, cabaretier en kindervriend Herman van Veen richtte in 1975, samen met een bevriende arts, de stichting Colombine op. Die ondersteunt (meestal samen met organisaties ais Unicef, Foster Parents of Artsen zonder grenzen) kleine gezondheidsprojecten in eigen land en in ontwikkelingslanden. Van Veen over waarom hij naar Nistelrode is gekomen. "Ik kom voor het geld", zegt hij. "Het gedeelte van de opbrengst van dit golftoemooi dat naar Colombine gaat, is bestemd voor de bouw van een Colombinehuis in Nederland."

"Dit huis moet een vakantiehuis gaan worden voor kinderen die geestelijk en fysiek gekwetst zijn. Het wordt gebouwd naast het Colombinebos, net buiten Dronten. We zijn in januari middels een documentaire en een tv-programma met deze actie gestart en hebben tot nu toe 250.000 gulden binnengehaald. Voor het bouwen en de eerste exploitatiekosten hebben we echter meer dan drie miljoen gulden nodig", aldus de energieke voorzitter.
De grootste klap wat betreft het inzamelen van geld moet volgens Van Veen komen van een nationale televisie-actie over dit onderwerp. "Naast een puzzelactie neemt de NCRV (die C staat volgens Herman voor Colombine) volgend jaar een televisie-avond voor haar rekening", vertelt de 47-jarige cabaretier. Naast het voorzitterschap van Colombine was kindervriend Van Veen 25 jaar ambassadeur van Unicef. Daarmee is het vorig jaar wegens tijdgebrek gestopt. "Ik ben momenteel namelijk net zoveel voor Colombine onderweg, als voor mijn eigenlijke vak."

De wijze waarop Colombine zich inzet voor projecten is uniek te noemen en vanzelfsprekend kan Van Veen zich er helemaal in vinden. "Het probleem bij ontwikkelingshulp is dat er vaak geld gevraagd wordt voor projecten waar de gever nooit meer iets van terug ziet. Bij Colombine is het resultaat duidelijk zichtbaar, want eenieder die de stichting wil steunen kan een boom kopen. Die komt of in het Colombinebos of in de eigen tuin terecht. De gever kan hem daar zien groeien. Behalve dat er een bijdrage wordt geleverd aan gezondheidscentra, wordt op deze manier ook de ecologie in ons eigen land versterkt. Een dichte cirkel dus."


Geen voorwaarden


Omdat Herman van Veen veel reist heeft hij veel van de wereld gezien. Hij meent dat we aan het geld dat wij beschikbaar stellen aan ontwikkelingslanden geen voorwaarden moeten verbinden. "We moeten de ontwikkelingslanden niet ontwikkelen zoals wij dat willen. We moeten de mensen daar zelf laten beslissen hoe ze met die hulp omgaan, vanuit hun eigen cultuur. "

De basis van alle problemen in de ontwikkelingslanden, Europa en de rest van de wereld is volgens Van Veen te zoeken bij het ontstaan van de naties. "Vroeger bestond de wereld uit rondtrekkende nomadenvolken. Toen er opeens overal prikkeldraad kwam dat de grenzen van een land ging aanduiden, is het mis gegaan. Ik heb zelf nogal wat schapen thuis. Wanneer ik die niet steeds verhuis naar een ander stukje gras, gaat mijn hele weiland naar de klote."


Ramp voor de maag


"Zo is het met de wereld ook; het ontstaan van de naties is leuk voor de landkaart maar een ramp voor de maag", aldus Herman van Veen. Op artistiek vlak is hij momenteel bezig met een toernee door het Duitstalige deel van Europa. Daarna staat er een wereldtoernee op het programma. Pas in 1995 is Van Veen weer terug in eigen land met een theatertoer en, zoals hijzelf zegt, om zijn vijftigste verjaardag te vieren.



Lean Hodselmans