Uitgelicht
Gertom de Beer

Uitgelicht: Herman van Veen

13 apr 1996

Twee keer in één week is Herman van Veen bij de NCRV op de televisie. Dinsdag met (zes van de elf) liedjes van zijn nieuwe cd, "Sarah", en vanavond met de registratie van een optreden in het Parijse Olympia- theater(van september '95).


Herman van Veen: "In Parijs speel ik al zestien jaar en ik mag er Brel zingen. Dat waarderen ze daar ongelooflijk. Een nummer van Brel als Marieke', dat de dualiteit van Jaques Brel tussen het Nederlands en het Frans laat zien, nu vertolkt door iemand van Nederlandse afkomst, vinden ze buitengewoon interessant, omdat ze alleen zijn Franse kant kennen. Zo wordt Brel een soort collectieveminnaar van ons. Ik ben in Parijs begonnen in een steegje zo klein dat onze vrachtauto er niet eens in kon. De eerste avond zaten daar onder de 35 toeschouwers vijf goeie journalisten. Latere vrienden voor het leven. De Fransen die nu in Olympia op mij afkomen, reageren heviger.
Je bent daar toch hun verrassing, afkomstig uit een andere cultuur." Hij denkt hardop terug aan zijn eerste optreden in Amerika: "Ik had geen geld voor een try-out. Ik kwam op in witte broek, wit t-shirt en witte schoenen. Zei er een vent op de eerste rij meteen: ,0 dat is origineel zeg, dit gaat over een huisschilder'. Dat moest ik toen eerst even rechtzetten. Ook in Amerika gaat de huisschilder, net als bij ons, altijd in het wit. Op het toneel heeft alles een betekenis..."

MANDELA

"Ik moest spelen voor Mandela. Hij was in Nederland. De PvdA wilde zich profileren en Mandela had geld nodig voor de op hand zijnde verkiezingen. Dus was er een gala-avond. Of ik wilde optreden. Dat wilde ik wel. Ik heb voor Mandela getrommeld. In veel Nederlandse kranten stond: ,Waarom heeft Van Veen niet ge: zongen?' Voor Afrikanen betekent trommelen de aarde bedanken voor je bestaan. De aarde is een moeder die je moet danken om wat zij ons geeft. Daarom masseren de Afrikanen die aarde, met hun voeten in de dans en met hun handen op de trommel. Mandela zei mij na afloop: ,U bent de eerste blanke man die voor mij getrommeld heeft.'

OLYMPIA

Olympia, de eerste music-hall in Parijs, waar een onbekende in één avond een ster kan worden, zal worden afgebroken en iets verderop weer opgebouwd. Van Veen maakt een laatste wandeling door het gebouw. In het programma ,Een Hollander in Parijs' zitten ook fragmenten van Piaf, Brel, Bécaud, Brassens, Josephine Baker, de Beatles, Patrick Bruel en natuurlijk Van Veen zelf.

Straks vertrekt Herman van Veen weer naar Zwitserland. Hij maakt tournees van vijfjaar, waarbij hij steeds dezelfde twintig landen aandoet. Volgens de Duitse krant NürnbergerZeitung is hij een afstammeling van Woody Allen, Charlie Chaplin en de Marx Brothers. "Hij is zanger, muzikant; poëet, pantomimespeler, danser, acteur in één persoon."



Gertom de Beer