BN de Stem
René van der Velden

"Vaders"

"13 apr 2005

Herman van Veen viert dit jaar zijn zestigste verjaardag en zijn veertigjarig artiestenjubileum. Tot de feestelijkheden behoort een nieuwe cd die gek genoeg niet in een driedubbele box zit met hoogtepunten uit zijn internationale carričre. De reden is dat Van Veen al zo vaak verzameld is.


De 'jubileumcd' is een album geworden met veertien nieuwe nummers die uitblinken in soberheid en ingetogenheid. Van Veen wisselt teder zingen af met zingzeggen en een commerciële radiohit is verte zoeken. 'Vaders' heet het album, naar het eerste prachtige lied 'De vaders'. Tekst en muziek van de Vlaamse bard Willem Vermandere van wie Herman van Veen al vaker met artistiek succes materiaal opgenomen heeft. Op dit album staat nóg een nummer van Vermandere: 'Kyrie Eleison', ook wondermooi. Voor het overige is het Herman van Veen zelf die het zwaarste stempel drukt op de liedjes. Afgezien van ečn enkele rijmende uitglijder ('En Afrika betaalt de tol. Ach, we zijn blinder dan een mol') zijn het typische Van Veen-liedjes: poëtische teksten over het leven zelf, galmende zangstem en veel violen.

De reacties op 'Vaders' zijn voorspelbaar.
Herman van Veen is al veertig jaar een van die artiesten van wie je houdt of die je haat. De eerste categorie zal ook dit plaatje met genoegen beluisteren.

Het wordt niet het laatste. Van Veen zegt zijn hele leven te blijven zingen. "Zolang puur geluk of pure wanhoop deel van mijn bestaan blijft uitmaken, zal dat wel lukken. Ondanks mijn leeftijd denk ik niet aan stoppen. Dat lijkt me ongezond."René van der Velden