Studio
Machteld Leistra

DIKKE BRUINE KNUFFELBEER UIT HET HEELAL

13 feb 1993

Men neme een beetje Tita Tovenaar, een snufje 'Hamelen', een toefje Sesamstraat, een mespuntje Muppets en maakt dit op smaak met een sausje van diepgaandheid. Deze ingrediënten samen vormen het nieuwe kinderprogramma BB de Beer van Herman van Veen, waarvan de NCRV vanavond het eerste deel uitzendt.


BB de Beer is een dikke bruine beer die het stopwoord 'Babibom' bezigt. BB heeft eeuwenlang in de lucht gehangen als het sterrenteken de Grote Beer, maar nu is hij neergestreken op de aarde. Het dier heeft zijn stek gevonden bij Herman de Schrijver {Herman van Veen) in een soort spookhuis. BB en Herman praten daar over verschillende thema's, zoals 'duisternis' en 'verliefdheid'.

De creatie van BB de Beer komt niet echt uit de lucht vallen. In de jaren zeventig had Van Veen al een liedje over een grote bruine beer op zijn repertoire staan. Ongeveer vier jaar geleden is hij BB de Beer verder gaan uitwerken als idee voor een televisieprogramma. Van Veen heeft iets met beren: 'Het had dan ook geen ander dier kunnen zijn. Ieder kind heeft wel een knuffelbeer. Ikzelf bij voorbeeld heb vroeger een beertje helemaal platgeknuffeld. Ik vind een beer lief en mooi. Het is zelfs niet erg als een beer een zalm uit een rivier vist, want dat doet hij zo lief!'
Het huis waar BB de Beer en Herman de Schrijver wonen, wordt verder bevolkt door de meest vreemdsoortige wezens. De heks Xantoxia (Hervé Dubois) die half man half vrouw is, woont samen met Vlerk de Vleermuis (Donald Jones) op zolder. Vlerk zit met een ernstig probleem: telkens als hij probeert te vliegen, valt hij met een harde bons naar beneden. In de kelder wonen drie geesten: de Baron (Jérome Reehuis). de Hertogin (Will van Selst) en de Jonkvrouw (Babette van Veen).
Dit drietal huist in doodskisten en leeft nog in de middeleeuwen. Ook Snoei de tuinman (Michiel Kerbosch) en Erik, die alle geluiden van de wereld op zijn orgel kan spelen (Erik van der Wurff), huren een kamer in het huis. Ten slotte zijn er nog de Slijmerds, Muppet-achtige poppetjes die het programma kritiseren.

Veel landen hebben al belangstelling getoond om de serie aan te kopen. Net als bij Alfred J. Kwak gaat het geld dat de serie opbrengt naar de stichting Columbine.



MACHTELD LEISTRA