Het Vrije Volk
Rein Wolters

Al vier ton voor Daniel Den Hoedkliniek

13 januari 1988


CAPELLE AAN DEN IJSSEL — Leerlingen van de duizend scholierende tellende Capelse scholengemeenschap J.C. de Glopper gaan waarschijnlijk volgende maand op de basisscholen in hun woon_ plaats voorlichtingen geven over de ziekte leukemie (bloedkanker) en het mogelijk genezen hiervan met behulp van onder andere een beenmergtransplantatie. Op hun school krijgen de Mavo-, Havo- en Atheneum-scholieren op basis van vrijwillige aanmelding hiervoor eerst een 'opleiding' van de artsen A. Hagenbeek en W. Sizoo, beiden als hematoloog/internist verbonden aan de Rotterdamse dr Daniel den Hoedkliniek.


Het is idee hiervoor is geboren tijdens gesprekken tussen de school en de artsen over het houden van een sponsorloop waaraan alle scholieren van Capelle kunnen deelnemen. De duurloop is uitgedacht in het kader van de actie 'Isoleren is genezen' van de Stichting Colombine. De opbrengst daarvan is bestemd voor de bouw van acht bacterie-arme verpleegkamers in de kliniek, waarvoor het rijk weigert subsidie te verstrekken. Deze week valt de beslissing of de sponsorloop (het sportieve evenement is gepland in de tweede helft van maart) doorgaat.


Welk doel?


„Bij een positief besluit, moet het de deelnemers duidelijk zijn voor welk doel ze lopen. Vandaar het idee om leerlingen (ongeveer 250) van onze scholengemeenschap op de basisscholen voorlichting te laten geven over leukemie, de behandeling en verpleging en de kans op genezing," legt geschiedenisdocent Paul Veltman van de J.C. de Glopper uit. Hij coördineert de activiteiten.
„Het gaat ons niet alleen om het bijeen brengen van geld voor de bacterie-arme verpleegkamers, maar ook om duidelijk te maken dat de ziekte kanker niet meer ongeneeslijk is. Veel mensen denken dat nog steeds. Wij proberen die gedachte uit de taboesfeer te halen, er dus voor te zorgen dat er openlijk en zonder voorbehoud over gesproken wordt."

„Waarmee Veltman de spijker precies op de kop slaat," reageert dr Hagenbeek. „Bijna de helft van alle kankers geneest tegenwoordig. Dat is aanzienlijk meer dan vijftien jaar geleden."

Hagenbeek wist vorig jaar de bekende cabaretier Herman van Veen te interesseren voor de problemen die als gevolg van opgelegde bezuinigingen bij het regionale kankercentrum zijn ontstaan. Afgelopen zaterdagavond toonde de NCRV op de tv nogeens onder welke schrijnende financiële nood het kankeronderzoek in Nederland gebukt gaat.

Van Veen is mede-oprichter van de Stichting Colombine, waarvan het bestuur (met daarin o.a Irene van Lippe Biesterfeld) zich bezighoudt met het financieel ondersteunen van noodlijdende projecten in eigen en buitenland. Behalve het adopteren van een waterproject in Kenia, het scheppen van een kleinschalige. werkgelegenheid voor vrouwen in Manilla's krottenwijk Tondo en het sponsoren van een leerstoel voor de vrede aan de universiteit van Utrecht, voegde Van Veen de bouw van acht bacterie-arme verpleegkamers in de dr Daniel den Hoedkliniek aan deze reeks van projecten toe. Hiervoor is twee miljoen gulden nodig.

Herman van Veen: „Leukemie, bloedkanker, is een verschrikkelijke ziekte. Het zal je maar overkomen. Een humane begeleiding en verpleging van patiënten met deze ziekte en andere kwaadaardige tumors is noodzakelijk. Om dit te bereiken hebben wij de actie 'Isoleren is genezen' opgezet."

Leukemiepatiënten kunnen van hun aandoening genezen, maar gaan hiervoor eerst door een zéér diep dal. Om kwaadaardige cellen met zware medicijnen en door bestraling uit te kunnen roeien is het noodzakelijk om het beenmerg tijdelijk te verwijderen. Gedurende de translantatie is de patiënt twee maanden bijzonder kwetsbaar voor infecties. Dit maakt geïsoleerde verpleging noodzakelijk. Nu gebeurt dat nog in een steriele tent. Bezoek aan bed is bijvoorbeeld onmogelijk. Het aanraken van de patiënt kan evenmin, want het gevaar op infectie is groot.

Bacterie-arme verpleegkamers zijn het antwoord op humaner verplegen. De bewegingsvrijheid is voor de patiënt een stuk groter, een eigen douche staat ter beschikking, zonlicht kan onbeperkt naar binnen en bezoek van familie is geen probleem meer. Via een speciale steriele-lucht- stroom-constructie, die steeds van de patiënt afstaat, hebben bacteriën geen kans meer. Elke kamer kost een kwart miljoen gulden.

„Ons streven is er dit jaar acht te bouwen," benadrukt Herman van Veen. Aan hem ligt dat zeker niet, want vorig jaar gaf hij op 26 april de aanzet voor de Colombine-inzameling met een benefietvoorstelling van zijn eigen theatervoorstelling. Hiermee was een beginsaldo van 55.000 gulden een feit. Het Vrije Volk adopteerde de actie. Behalve dat de krant op 12 november een benefietconcert in De Doelen afsloot met een positief saldo van 40.000 gulden, zijn als gevolg van de talrijke publicaties in HVV in de regio Rotterdam veel andere initiatieven ontwikkeld. Kinderen voetbalden 5.700 gulden bijeen, in Hoogvliet zamelde de sportzeskamp 4.000 gulden in en in Charlois verkocht de Stichting De Grot voor ruim 3.000 gulden aan opgeknapte tweedehands goederen. Schoolkinderen haalden geld op en bij de dr Daniel den Hoedkliniek werden dikke enveloppen met in totaal zeventigduizend gulden bezorgd. De opening van een kantoorpand van ANBN-Mees verzekeringen kreeg dr Hagenbeek een cheque van 25.000 gulden overhandigd.

Ook de tv-ultzending van het Doelenconcert via het Rotterdamse kabelnet gaf een behoorlijke financiële respons. Hoewel het geven van de precieze opbrengst (nog) niet mogelijk is (bijdragen komen van verschillende kanten binnen) ligt het saldo nu rond de vierhonderdduizend gulden en dat is buiten verwachting.
„Een schitterend resultaat, zeker als je in aanmerking neemt dat vijf jaar zijn gedacht om het streefbedrag van twee miljoen in te zamelen," zegt dr Hegenbeek.


Mies Bouman


De verwachting is gerechtvaardigd dat in mei, nauwelijks een jaar na de start van de inzameling, het streefbedrag van twee miljoen gulden al wordt bereikt. De 'klapper' vindt plaats op donderdag 28 april als de Avro op de televisie een Colombineconcert uitzendt waaraan wereldartiesten belangeloos hun medewerking verlenen. Het amusementsprogramma van anderhalf uur is gekoppeld aan een nationale inzamelingsactie. Herman van Veen en Mies Bouman presenteren het concert, dat in de eerste dagen van april in Utrecht of Den Haag op de beeldband wordt vastgelegd.

De Lombardijenlijn, een door de beheerscommissie van het Rotterdamse wijkgebouw Lombardijen georganiseerde ruil- en verkoopbeurs voor modelspoorwegliefhebbers, schenkt op zaterdag 20 februari de opbrengst van de die dag te houden beurs geheel aan de dr Daniel den Hoedkliniek.

„Fantastisch, al die spontane reacties," zegt dr Hagenbeek. Wat een man als Herman van Veen en een krant als Het Vrije Volk tot heden voor onze kliniek hebben bereikt is schitterend. Dit jaar kan hierdoor al worden begonnen met de bouw van de speciale verpleegafdeling. De voorbereiding is in volle gang." Als klap op de vuurpijl werd vorige week toegezegd door de aannemer dat de bouw van de bacterie-arme verpleegvleugel tegen kostprijs wordt gedaan.



REIN WOLTERS