ALGEMEEN DAGBLAD
Ab Zagt

Boodschap van een vlinder

12 okt 1998

AMERSFOORT - Op een boerenerf proberen in lompen gehulde herberggasten een hevig tegenstribbelende Arthur Kristel op te hangen. De strop ligt al om de nek van de zoon van actrice Sylvia Kristel en schrijver Hugo Claus, maar redding is in aantocht. Een jonge vrouw te paard snelt toe en verjaagt de meute van het schavot.


Amazone Lidy, stand-in voor actrice Babette van Veen, moet haar paard op het juiste moment laten steigeren. Dat valt niet mee, zo blijkt tijdens de repetitie. Keer op keer moet de galoppade worden herhaald.
Bijna 20 jaar na zijn regiedebuut Uit elkaar (1979) staat entertainer Herman van Veen opnieuw voor en achter de camera. Nachtvlinder luidt de titel van de nieuwe film die hij opneemt op diverse locaties in Nederland.
Een van die plaatsen is het landgoed Schothorst bij Amersfoort, waar een vroeg-middeleeuwse boerderij met drassig weiland het decor vormt voor een scène uit dit 'meedogenloos romantisch avontuur', zoals Van Veen het door hem geschreven verhaal bestempelt.

" Het gaat over een jonge vrouw die leeft in een tijd die vergelijkbaar is met de middeleeuwen", licht op de klompen lopende regisseur toe tijdens een korte draaipauze. "Zij is de dochter van een alchimist die haar voorhoudt dat er twee soorten mensen zijn: zij die geloven en zij die weten. Dat is ook het thema van de film."

Voor de hoofdrol koos Van Veen zijn dochter Babette, bekend uit de soapserie Goede Tijden, Slechte Tijden. Zij trekt de wereld in als haar vader, de alchimist Wogram, verdwijnt wanneer hij een koning - een albino die allergisch is voor licht - probeert te genezen. Met diens zoon, prins Ruben (een rol van Arthur Kristel), krijgt de dochter een amourette. Andere belangrijke rollen worden gespeeld door Ramses Shafiy, Hans Trentelman, Maike Meijer en Jules Croiset.

Voor Herman van Veen, die zelf Wogram gestalte geeft, is het niet de eerste keer dat hij met zijn dochter samenwerkt. Eerder nam het tweetal onder meer een kinderserie in Duitsland op. "Tot op heden ben ik zeer van haar onder de indruk", stelt Van Veen vol trots vast. "Je kunt zien dat zij veel kilometers heeft gemaakt in Goede Tijden, Slechte Tijden. Daarmee heeft zij een geweldige routine opgebouwd. Van cameravrees is totaal geen sprake."

Lyrisch is de regisseur ook over Arthur Kristel, die hij in een documentaire over zijn moeder Sylvia ontdekte. "Hij komt eigenlijk uit het niets, maar toen ik hem zag wist ik dat hij de koningszoon moest spelen. Uiterlijk lijkt hij op de jonge Willem van Hanegem. Ogenschijnlijk traag, maar met veel overzicht. En heel scherp."

Vier jaren van voorbereiding gingen aan de opnamen van Nachtvlinder vooraf. Dat het zo lang duurde voor hij weer een film kon regisseren, wijt Herman van Veen aan problemen met de financiering.
"Ik had de afgelopen jaren twee filmplannen die ik niet rond heb kunnen krijgen. Eén verhaal heette September, over een meisje met kanker dat contact krijgt met het hiernamaals. En ik had ook plannen met Schakels, naar het toneelstuk van Herman Heijermans.
"Ik denk dat het moeilijk is om mij te plaatsen in de filmwereld omdat ik met zoveel andere dingen bezig ben. Ik behoor niet echt tot het filmmilieu, hoewel ik in de loop der jaren bij meer dan 100 tv- producties en documentaires betrokken ben geweest."

Nachtvlinder heeft een budget van ongeveer twee miljoen gulden. De investering komt vooral van particuliere geldschieters, onder wie Van Veen zelf en zijn producent Ron van Eeden. Verder steken de KRO en Polygram geld in de productie.
Aan zijn eerste film Uit elkaar denkt Van Veen met gemengde gevoelens terug. Het deels autobiografische verhaal trok in Nederland en België 500.000 bezoekers. Dochter Babette heeft Uit elkaar nooit gezien: "Dat mocht niet, ze vonden mij destijds te jong." Vader Herman: "Nee hoor, volgens mij wilde ze niet." Bij het maken van Nachtvlinder laat Van Veen zich vooral inspireren door het werk van striptekenaar Hans G. Kresse, de in 1992 overleden schepper van Eric de Noorman met wiens avonturen de regisseur is opgegroeid. "Dat licht en donker in zijn werk probeer ik in mijn film terug te laten keren", aldus Van Veen. Hij vertelt dat zijn film, die over ongeveer een half jaar in première gaat, ook magie, wonderen, humor, het streven naar macht, leven, dood en liefde zal bevatten.

Nachtvlinder wordt opgedragen aan Aloïs Kurzmann, een vriend van Van Veen die drie jaar geleden aan een tumor overleed. ,*Vlak voor hij stierf vroeg ik hem mij een vlinder te sturen als hij in de hemel was", zegt Herman van Veen.
"Toen ik daarna optrad in Hilversum voor een zaal met 800 mensen, las ik dit verhaal voor. Opeens landde er een vlinder op mijn papier. Iedereen dacht aan een speciaal effect, maar het was een bizarre samenloop van omstandigheden. Op dat moment wist ik dat ik deze film moest maken."



Ab Zagt