DE TELEGRAAF

Maarten, de man achter...

11 aug 2001

Maarten Sikking (53) speelde als keeper van het Nederlands hockeyelftal 121 interlands. Tijdens een toernooi in de Indiase stad Bombay werd hij tot het diepst geraakt, toen hij vanuit zijn hotel dagelijks een vrachtwagen zag rijden die de lijken ophaalde van op straat gestorven zwervers.


"Ik dacht toen dat als ik iemand zou kunnen vinden met wie ik samen wat zou kunnen doen, dan zou ik niet aarzelen", zo vertelde hij me deze week op het strand in Bergen aan Zee, waar hij klein aandeelhouder is van de sfeervolle strandtent Noord. Die persoon kwam sneller dan Maarten had verwacht: De cabaretier Herman van Veen. Sikking: "Herman van Veen had van mijn protest gehoord tijdens de Olympische spelen in München, toen Palestijnse terroristen een aanslag pleegden op de Israëlische sportploeg."

"Ik wilde toen hoe dan ook niet meer verder spelen, want ik had op honderd meter afstand de meest vreselijke dingen gezien. Terug in Nederland vroeg Herman mij of ik mee wilde doen aan een benefietwedstrijd met FC Harlekijn tegen het oude, grote Ajax." Dat was het begin van een zeer hechte vriendschap, die er o.a. toe leidde dat Maarten in 1996 getuige was op het huwelijk van Herman van Veen in dezelfde strandtent Noord Sikking: "Herman was aanankelijk ambassadeur van Unicef, maar hij vond dat te grootschalig. We wilden iets dat kleiner was en zo ontstond de stichting Colombine, waar zich al snel ook prinses Irene bij aansloot."

Gemeenschapshuis

Colombine realiseerde voor de Daniël den Hoedkliniek in Rotterdam een bacterie-arme kamer voor leukemiepatiëntjes. Een ander en groter project is het Colombinehuis in Biddinghuizen met acht bungalowtjes en een gemeenschapshuis. Daar kunnen zieke patiëntjes met hun ouders een weekje doorbren gen.

Sikking: "In 1990 kwamen de animatiefilms van Alfred Jodocus Kwak. We besloten is samenwerking met V&D de kledinglijn van Alfred op de markt te brengen. Het geld dat we daarmee verdienden, zou ten goede komen aan de stichting Alfred Jodocus Kleding." "Het werd een enorm succes en dat is het nog steeds. Jaarlijks kunnen we nu zo'n vijf ton besteden aan allerlei acties." Inmiddels zijn er zes stichtingen, waarvan de Herman van Veen Stichting de belangrijkste is. Men is actief in Mexico, Indonesië, Burkina Faso, Suriname en Zuid- Afrika met Sikking als 'stille kracht' op de achtergrond.

Zelf verdient hij geen cent aan die liefdadigheid. "Ik heb al sinds 1972 mijn eigen assurantiekantoor in Maarssen. Mijn eigen secretaresse en die van Herman doen secretarieel werk voor de stichtingen, die in feite zonder kosten opereren."

De rode draad in de meeste activiteiten is onderwijs. Geef ze geen vis, maar leer ze vissen, zou het motto kunnen zijn. Een nieuw hoofdstuk begon toen het duo Van Veen/ Sikking kennis maakte met de Nederlandse arts Hugo Tempelman, die in de Zuid- Afrikaanse township Elandsdoorn met de plaatselijke bevolking eigenhandig een ziekenhuis bouwde. In deze rubriek werd daar diverse malen over bericht. Recentelijk bezocht Rita Kok, de echtgenote van de premier, dit ziekenhuis en was zeer onder de indruk, want het bruist daar van de nevenactiviteiten.

Openluchtconcert

Maarten Sikking ging vier jaar geleden in Zuid-Afrika op locatie kijken en inmiddels draaien allerlei projecten op volle toeren. Er werd een kraamkliniek bij het ziekenhuis geopend en Herman van Veen gaf een openluchtconcert in de township. KRO's Kruispunt maakte er een reportage van.
Afgelopen juni gaf Herman een aantal concerten in Zuid-Afrika. In de belangrijkste zaal van het land, het State Theater in Pretoria, dat tot de laatste plaats was uitverkocht, ontroerde Herman zijn publiek en er ging ƒ 15.000,- naar de kraamkliniek van Tempelman.

De Nederlandse ambassadeur Laetitia van Assem en de voormalige Zuid-Afrikaanse ambassadeur in Den Haag Carl Niehaus gaven acte de présence. Omdat de belangstelling zo groot was, moesten de ambassademedewerkers, die aanvankelijk kaartjes hadden gekregen, deze weer inleveren.

Toen Herman dit ter ore kwam, spoedde hij zich de volgende ochtend naar de ambassade, waar hij a 1'improviste een uitvoering van dik een half uur gaf. Inmiddels is Tempelman door Sikking benoemd tot beheerder van de Herman van Veen Foundation in Zuid-Afrika. Maarten Sikking heeft niet alleen het hart op de juiste mans. plaats, hij is ook een levensgenieter. In de strandtent Sikking: verwent chef-kok en mede- eigenaar Cees van Velthoven ons met kreeft, tarbot en een verrukkelijke Italiaanse Chardonnay '99 Vie di Romans. "

Stil genietend van de wijn zegt Sikking: "Het leven is toch prachtig. Vind je ook niet?"