Rijnpost Woensdag
Madeleine Vink

Afrikaanse safari komt tot leven in Ouwehands

11 mei 2005

RHENEN - Ouwehands Dierenpark in Rhenen opende dinsdag feestelijk het allernieuwste project Umkhosi. Het geeft bezoekers de mogelijkheid zich te wanen in de sfeer van de Afrikaanse safari. Een uniek speeldorp met touwbruggen en boomhutten, omringd door brullende leeuwen, zebra's en giraffes.


Op een eilandje trommelt djembť-groep Mam Bamba er vrolijk op los. Vlotten, touwen en uitkijktorens zijn enkele elementen van het speeldorp waar de opening plaatsvindt. Directeur Marcel Boekhoom houdt een inleidend praatje over de vele projecten van zijn dierenpark: "We willen steeds nieuwe ideeŽn ontwikkelen, we moeten blijven innoveren. Zo zijn er in de loop der jaren al verscheidene grote en bijzondere dingen gebeurd, zoals het Berenbos, Apen op Stelten, het ijs- berenproject, RavotAapia en nu dan ook de tv-opnames van Zoop. Op deze manier blijven we publiek trekken." In oktober is de bouw van Umkhosi begonnen. "Het welzijn van de dieren staat centraal. Ze moeten genoeg ruimte hebben. Tevens wilden we een optimale speelgelegenheid voor kinderen creŽren."

Herman van Veen was uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan de opening. Hij hield een korte speech over de samenwerking tussen Boekhoorn en hem en hun projecten in Zuid-Afrika. "Ik heb Marcel leren kennen als een man met hart voor mensen en dieren. Samen zijn we ook naar Afrika geweest en hebben daar geheel belangeloos een natuurpark opgezet. Dit is om de kinderen daar de gelegenheid te geven hun natuur te beleven, omdat veel van hen zelfs nog nooit een giraffe hebben gezien."

De financiering van Umkhosi werd mede můgelijk door een grote bijdrage van de provincie Utrecht, die dit een goede manier vindt om het toerisme in de regio te stimuleren. Ook het VSB-fonds heeft een enorme duit in het zakje gedaan, meer vanuit het educatieve aspect van de dierentuin. Samen onthulden Marcel en Herman een prachtig bord met de tekst Umkhosi, Afrikaanse speelsafari. Umkhosi betekent 'feestje' en dat is wat de medewerkers van Ouwehands de kinderen willen geven. "Wanneer zij zich vermaken, hebben hun ouders ook een leuke dag," aldus Boekhoorn. Dat is wat met dit Afrikaanse speeldorp in de dierentuin is gerealiseerd. Kinderen kunnen klimmen en springen, geheel in de trant van het Afrikaanse landschap.

Op datzelfde moment werden de dieren losgelaten, die zich al snel thuis voelden in hun nieuwe omgeving. Mandrils, stokstaartjes, wrattenzwijntjes, zebra's en leeuwen vinden hun plekje in de nagebootste wildernis.Madeleine Vink