LEIDS NIEUWSBLAD
Corina Zuiderduin

Herman van Veen maakt theater met een boodschap

8 non 2002

LEIDEN - Alfred Jodocus Kwak. Wie kent hem niet? Welk kind heeft nog nooit van deze bijzondere eend gehoord? In 1977 bracht Herman van Veen deze vogel voor het eerst op het toneel. De jaren erna werd Alfred bekender en bekender, maar Herman van Veen zelf speelde hem nooit meer. Van vrijdag 13 december tot en met maandag 30 december zingt en vertelt Herman van Veen een nieuw avontuur van Alfred J. Kwak. En waarschijnlijk ook voor het laatst. Maar liefst twintig voorstellingen zullen in deze periode in Leiden te zien zijn. Voor het eerst gaat de Leidse Schouwburg open met de kerstdagen en dat is iets dat nog nooit is voorgekomen sinds de opening van het theater in 1705.


"Ik ben nooit alleen maar een liedjeszanger of clown geweest," vertelt Herman van Veen "Ik heb me altijd afgevraagd waarom bepaalde dingen in de wereld zo geregeld zijn. Als ik om mij heen kijk zie ik dat we vaak niet goed met de aarde omgaan. Over veel dingen ben ik verbijsterd. En iets van deze verbijstering probeer ik mijn voorstellingen mee te geven." Ook Alfred blijft zich in de nieuwe voorstelling 'Verboden te lachen' afvragen 'waarom'. In elk liedje probeert Alfred zijn verwondering uit te spreken. Te 'articuleren', zoals Herman van Veen het zelf noemt. "En omdat ik een clown ben doe ik dat op een grappige manier. Ik vind het belangrijk dat kinderen iets mee krijgen. Dat ze nadenken over bepaalde dingen. Kijk bijvoorbeeld eens naar ontwikkelingshulp. Als men ontwikkelingshulp afhankelijk maakt van de donor, is het geen hulp. Ik denk dat de grote ontwikkelingsorganisaties het met mij eens zijn. Afhankelijkheid is een omgekeerde vorm van kolonisatie. Als je eens goed om je heen kijkt, zie je dat heel veel alleen maar gebeurt ten bate van de economie. De economie gaat ten koste van alles. Ten koste van de natuur, van kinderen, van alles. De economie is er voor de rijken."

Actief en bewogen

Niet alleen is Herman van Veen bekend theaterman. Hij ontwikkelt ook samen met een aantal vrienden initiatieven om de Rechten van het Kind meer vorm te geven door middel van kleinschalige projecten in Nederland en in ontwikkelingslanden. Op 20 november 1989 aanvaardden de Verenigde naties unaniem het 54 artikelen tellende Verdrag voor de Rechten van het Kind. In dit internationale verdrag is vastgelegd dat kinderen recht hebben op verzorging, bescherming en respect. Maar "die rechten worden noga! eens met voeten getreden," aldus Van Veen Herman van Veen bracht Alfred J. Kwak samen met het Residentieorkest in 1977 voor het eerst op de planken. Sindsdien is Alfred de wereld over gevlogen en is "deze eend op eigen wieken verder gegaan." Van Berlijn tot Wenen, van Chili tot Kaapstad, van Tel Aviv tot Puerto Rico: overal is Alfred familie geworden.

Nieuwe serie

Voor de nieuwe serie voorstellingen van Alfred koos Herman van Veen speciaal voor Leiden: "Sinds 25 jaar heb ik niet meer in de Leidse Schouwburg gespeeld. Het is een hele mooie Schouwburg. Het was de lievelingsschouwburg van Wim Kan. Iedereen zag iedereen, vond hij. Iedereen zag Wim Kan op het toneel en Wim Kan zag iedereen in de zaal. Bovendien heeft de Leidse Schouwburg een goede akoestiek. Je kunt hier onversterkt fluisteren en dat wordt nog verstaan ook." En waarom nu deze serie voorstellingen met Kerst? Herman van Veen "Mijn beide ouders zijn overleden. De eerste Kerstmis na hun heengaan was heel moeilijk. Er bleven twee plaatsen leeg. Met de familie besloten we dat we dat niet meer zo wilden. Ik dacht er toen aan om iets vrolijks te organiseren. Zo kwam ik op dit idee."

Alfred J. Kwak wordt gespeeld door de IJslandse Lilja Hermannsdóttir, een familielid van Björk. Herman van Veen zingt, vertelt en speelt viool. De muziek wordt verzorgd door zijn vaste begeleidingsgroep: Erik van der Wurff, Edith Leerkes, Jannemien Cnossen en Wieke Garcia. 'Verboden te lachen' zal met Kerst en Oud- en Nieuw door TV West worden uitgezonden. Na de laatste voorstelling zal er een DVD worden gemaakt.

Kaarten voor deze unieke voorstellingen kunnen worden gereserveerd bij de kassa van de Leidse Schouwburg., tel 071- 5131943.



Corina Zuiderduin