Nieuw Kamper Dagbl.
Armand Snijders

Bomen voor beter kinderleven

7 april 1992

BIDDINGHUIZEN - In het bijzijn van minister Jan Pronk van Ontwikkelingssamenwerking heeft Herman van Veen gisteren samen met leerlingen van de basisschool 't Klimop uit Biddinghuizen in het Bremerbergse Bos bij de Flevohof het eerste 'Bos van morgen' gestalte gegeven.


Het zestien hectare metende bos is een voortvloeisel uit de actie 'Een boom voor het leven', die vorig jaar september van start ging. De actie is een initiatief van Herman van Veen en diens Stichting Colombine, waarbij wordt samengewerkt met Unicef en het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking.

Door het kopen van jonge 'kinder-'bomen kunnen scholen, bedrijven, instanties en particulieren projecten van Unicef steunen. De opbrengst van de bomen wordt beschikbaar gesteld voor het financieren van die projecten. Het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking verdubbelt de opbrengst. Met het geld worden inentingen voor kinderen in de arme landen mogelijk gemaakt, geneesmiddelen tegen uitdroging in Etiopië verstrekt, wordt aan dorpsontwikkeling gedaan in Senegal en het onderwijs verbeterd in Thailand. De eerste boom werd ruim een jaar geleden door Herman van Veen en minister Pronk naast het gebouw van de Verenigde Naties in New York geplant. De eerste Nederlandse boom volgde bij het Land van Ooit. Het vervolg kwam gisteren op het terrein nabij de Flevohof, waar Herman van Veen samen met zo'n zestig leerlingen van de basisschool 't Klimop uit Biddinghuizen een aantal jonge eiken in het eerste 'Bos van morgen' plantte.

Na gezamenlijk het lied 'Bomen' te hebben gezongen maakte het gezelschap met een aantal huifkarren een rondrit door het bos, waarvan het terrein beschikbaar is gesteld en in de toekomst ook beheerd wordt door Staatsbosbe heer. Het mes snijdt bij deze actie aan meerdere kanten: naast de steun die kinderen in de ontwikkelingslanden ontvangen, komt de bomenactie ten goede aan de natuur en het milieu in Nederland, terwijl de het de bewustwording van kinderen bevordert. 'Het is een hele heldere actie', aldus Herman. van Veen. 'De eigen omgeving wordt schoner en groener, terwijl gelijkertijd gezondheid wordt gezaaid voor kinderen in ontwikkelingslanden".

Herman van Veen verwacht in de toekomst meer 'Bossen van morgen' in Nederland en ook daarbuiten te zien verrijzen. 'Dit hier in Flevoland is natuurlijk een fantastisch begin, en we hebben inmiddels vanuit Brabant een aanbod gehad van honderd hectare grond'. Minister Jan Pronk noemt de realisering van het eerste Bos van morgen 'een belangrijke nieuwe stap'.
'Het is de bedoeling dat er zoveel mogelijk bomen worden geplant, waarbij het geheel in het teken staat van het leven voor kinderen, die door middel van vaccinatie-acties een gezondere toekomst tegemoet gaan. En wanneer kinderen in Nederland worden geconfronteerd met wat in ontwikkelingslanden gebeurt dan is dat natuurlijk een extra goede zaak'.

Hoeveel geld de overheid in het project moet steken is volgens Pronk nog onduidelijk. 'Het is een actie die een aantal jaren achtereen zal duren. Het is ook een hele rustige actie die geleidelijk aan wordt gevoerd. Er komt dus geen grote televisie-actie of zoiets'.
Het 'Bos van morgen' bij Biddinghuizen krijgt voor de stichting Colombine in de toekomst'een zeer speciale betekenis. De stichting heeft met Staatsbosbeheer inmiddels een voorlopig koopcontract getekend voor de nabijgelegen, ietwat vervallen, kampeerboerderij, bekend onder de naam Zetzestig.

Van Veen: 'Dat moet iets heel speciaals worden: tussen nu en drie jaar wordt de boerderij, het Colombine-huis, door ons verbouwd en geschikt gemaakt voor vakanties voor kinderen die geestelijk of fysiek gekwetst zijn. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met het Leids Kinderziekenhuis, de Daniël de Hoedt-kliniek en het AMC in Amsterdam. Elk appartement dat er komt vertegenwoordigt een bepaalde cultuur. Bijvoorbeeld een Pools gezin treft een Pools ingericht appartement en wordt door Pools sprekende mensen ontvangen. Dus men komt in een vreemd land met een vreemde cultuur maar toch in een vertrouwde omgeving'. 'De inrichting van de appartementen wordt zoveel mogelijk gerealiseerd met materialen uit ontwikkelingslanden. Zo hebben we vloertegels besteld in Indonesië. In september wordt voor dit Colombine-huis een nationale inzamelingsactie gehouden'.



Armand Snijders