Tilburg Vrij Uit

Alfred Jodocus Kleding mikt op atelierketen in Derde Wereld

6 sept 1989

DRUNEN - Zaterdag, 2 september werd in theaterpark Het Land van Ooit de Alfred Jodocus Kwak kledinglijn van Herman van Veen gepresenteerd aan de pers. De door Irene de Willebois ontworpen kinderkleding zal vermoedelijk in februari 1990 in de winkels te koop zijn. Met de opbrengsten zullen projecten in de Derde Wereld opgezet worden. Al zo'n zeven jaar ondersteunt de Stichting Colombine een confectie atelier in een van de krottenwijken van Manilla. Daar worden Alfred Jodocus Kwak T-shirts gemaakt en de opbrengsten komen ten goede aan de maaksters. De Alfred Jodocus kleding moet een mondiaal vervolg geven aan dit ideeële initiatief. Soortgelijke ateliers dus over de gehele wereld, waar de mensen Met de opbrengsten zelf projecten kunnen kiezen ter verbetering van hun levensomstandigheden.


Herman van Veen, die namens de Stichting Colombine het woord voerde, sprak dat de ervaring hen geleerd had, dat gelddonaties sec, vaak niet het gewenste effect sorteren. Er is veel behoefte aan professionele en sociale begeleiding. Van Veen: "De verschillen tussen iemand uit de Derde Wereld en iemand uit Nederland zijn enorm. Wij hebben daar zoals alle ontwikkelingsorganisaties veel fouten in gemaakt en veel van geleerd. We weten nu dat je alleen kunt helpen, als iemand je vraagt dat te doen. En de ontvanger bepaalt dan wat er mee gebeurt. Daarom hebben we gezocht naar een produkt dat de mensen zelf zouden kunnen maken en dat werd het T-shirt." De vraag groeide en bij toeval deed zjch de kans voor om Alfred Jodocus Kwak tot een internationale afzetmogelijkheid te lanceren.


tekenfilm


Van Veen: "In 1977 schreef ik in opdracht van het Residentieorkest een Peter en de Wolf-achtig sprookje: Alfred Jodocus Kwak. Daar hadden de honden geen brood van gegeten en dat werd door de pers met de grond gelijk gemaaid. Maar de eend overleefde die aanval en ging een eigen leven leiden. We speelden de voorstelling in heel Europa en er verschenen platen en stripboeken van Alfred. En er bleek een overweldigende interesse te bestaan om die strips te verfilmen. De rechten werden tenslotte verkocht aan Telecable, een europees-amerikaanse firmadie tekenfilms produceert. In dit project werker ze samen met de VARA, het Duitse ZDF en de Franse TVI. Dat heeft geleid tot 51 tekenfilms van een half uur waarvan de helft inmiddels in Tokio is uitgezonden ."

De kleding zal in andere werelddelen wel aangepast worden naar smaakpatronen en klimatologische omstandigheden. Maar de stichting blijft grip houden op de vormgeving. Van Veen: "Het is natuurlijk niet zo dat de kleding, als die morgen de winkel te koop zou liggen, al uit de Derde Wereldatelièrs zoukomen. Nu zijn er drie bedrijfjes die op deze manier voor ons werken. Maar om op grotere schaal te kunnen opereren is een stuk scholing nodig. En die moeten we financieren uit de winsten van de Alfred kleding. Vergelijk het maar een beetje met het initiatief van de Multatuli- koffie, een fantastische actie overigens. En we hebben te maken met een keiharde, multinationale, commerciële confectieindustrie, die het tegenovergestelde doet van wat wij willen.
Die dus hun produkten in Derde Wereldlanden laten maken voor dumpprijzen en daar vreselijk aan verdienen. Het begin zal moeilijk zijn, maar waar we naar toe willen is de komende tien a twintig jaar een keten op te zettenvan kleine goedfunctionerende confectiebedrijven van de mensen zelf."