PZC
Berrit de Lange

Lori Spee:" Ik moet met hart en ziel in een liedje geloven"

6 juni 1997

De De zoetgevlooisde klanken van Lori Spee en de Spee en de poëtische overpeinzingen van Herman van Veen hebben op het eerste gezicht weinig ' overeenkomsten. Toch is de band tussen de twee artiesten erg nauw. Op haar nieuwste album Promises zingt Lori Spee namelijk Engelstalige varianten van lied jes van Van Veen. Lori Spee zingt Herman van Veen


De afgelopen jaren is een mooie artistieke relatie opgebloeid tussen de Amerikaans-Nederlandse zangeres'Lori Spee en de clowneske poëet Herman van Veen. De band ontstond zo'n vijf jaar geleden toen Van Veen bezig was met de voorbereidingen van de Engelstalige jubileum-cd You take My Breath Away. Hij vroeg Lori Spee om zijn teksten te vertalen in perfect Engels. In 1994 en 1995 loerde Van Veen een paar we- ken door de Verenigde Staten, met Spee aan zijn zijde. "Ik was altijd al een bewonderaar van Herman, maar kende niet zijn gehele repertoire van A tot Z", zegt Spee. "Maar het was een groot feest om zijn liedjes te vertalen. We bleken op dezelfde golflengte te zitten.

Omdat Herman vrijwel dagelijks dingen aan zijn programma verandert, vroeg hij mij met hem mee te reizen als een soort Amerikaanse coach."

Poëtisch

Spee is bijna een jaar intensief bezig geweest met de vertaling van Van Veens repertoire. "Het was heel erg moeilijk, maar tegelijkertijd een grote uitdaging om zijn mooie poëtische teksten net zo mooi en poëtisch te laten klinken i n het Amerikaans. De kunst is om de liedjes te laten zoals ze zijn, niets wezenlijks te veranderen aan Ie inhoud. Tijdens het schrijfproces werden het eigenlijk steeds meer mijn eigen liedjes. Herman merkte dat ook en zei: 'Nu wil ik graag dat jij van mijn liedjes jouw liedjes maakt'." Zo ontstond dus de cd Promises, Lori Spee Sings Herman van Veen. Van klassiekers als Rozegeur, Dat Tedere Gevoel en Weet Je Nog maakte Spee Promises, A Certain Tenderness en Do You Remember. En ook van de hit Anne maakte Spee haar eigen versie. De zangeres nam de liedjes op in een studio in Florida, onder auspiciën van arrangeur Lester Mendez, die onder meer werkte met popgrootheden als Gloria Estefan en Julio Iglesias. "Ik wilde iemand die de nodige afstand kon bewaren, die zowel Herman als mij niet kende.

Zo kon ik de liedjes volledig eigen maken en ze met prachtige arrangementen los koppelen van de originelen." Op Promises prijkt ook Butterfly, waarvoor Lori Spee de tekst en muziek zelf schreef, de titelsong voor de film De Nachtvlinder die Herman van Veen eind 1997 uitbrengt.

Edisons

Haar laatste volledig eigen album schreef Lori Spee in 199,4, Inside The Walls of Love. Het album bracht haar niet de roem die zij mocht smaken in de jaren tachtig, toen ze hits scoorde met nummers als How Many Times en ze twee Edisons ontving, onder meer voor haar debuutalbum Behind Those Eyes. In 1983 viel haar zelfs de Pall Mall Export Prijs ten deel voor haar gehele oeuvre. De van origine Amerikaanse Lori Spee werd een bekende Nederlander.

Spee zegt die hoogtijdagen niet te missen. "Ik ben nooit uit geweest op dat succes, het overkwam mij gewoon. Op een gegeven moment werd het teveel en moest ik dingen gaan doen waar ik niet meer achter kon staan. Toen heb ik mij teruggetrokken. Dat betekent overigens niet dat ik niet bezig geweest ben. Ik ben namelijk altijd bezig met schrijven van teksten, gedichtjes en korte verhalen. Ook al sta ik niet in de spotlights, mijn carrière houdt mij 24 uur per dag bezig. Soms moet ik mijzelf de discipline opleggen om ook daadwerkelijk achter de piano te gaan zitten. Daarbij ben ik ook nog eens een perfectionist. Als ik niet met hart en ziel in een liedje geloof, wordt het niet eens afgemaakt. En ja, dan is het logisch dat ik niet zo heel veel produceer."

Toernee

In oktober gaat de zangeres op toernee langs de Nederlandse theaters en er zijn zelfs plannen voor optredens haar moederland Amerika. "Ik ga minstens twee keer per jaar naar Amerika, ook om de taal op peil te houden. Die bezoeken worden steeds langer, ik vind het heerlijk om een paar weken alleen maar Amerikaans om mij heen te horen. Het is zo'n dynamische taal. Ik heb echter niet de ambitie om te zeggen: ik ga Amerika veroveren. Daarvoor is het land veel te groot en moet je geld en ambitie hebben voor tien. Bovendien past het 'showbizzjasje' dat zoveel Amerikaanse artiesten aanhebben mij niet. Veel te glad en gestreken. Maar het lijkt me heerlijk om in kleine clubs te spelen voor een Engelstalig publiek, om te zien hoe mensen voor wie het hun moedertaal is op mijn teksten reageren."

Spee is ook aangestoken door het succes dat Van Veen aan de overkant van de oceaan ten deel viel. "Hij veroverde het publiek door volledig zichzelf te blijven. Na afloop van een show stond ik altijd in de foyer om de reacties van het publiek op te pikken. Herman wist de Amerikanen te verassen, door zijn shows in het Nederlands te beginnen. Mensen dachten: 'wat is dit nou'. Herman had zijn show ook kunnen beginnen met een opgewekte versie van I Got The Music In Me, maar dat past niet bij hem. Amerikanen zijn blij om eens een echt oprecht iemand te zien, iemand die volledig zichzelf is kennen ze niet. Het is allemaal zo glad en gepolijst."

Heimwee

Lori Spee peinst er echter niet over zich weer in Amerika te vestigen, samen met haar Nederlandse echtgenoot blijft ze in Limburg. "Ik heb het grootste deel van mijn leven in Nederland doorgebracht en denk niet dat ik nog in Amerika zou kunnen wennen. Ik heb af en toe wel een beetje heimwee naar Amerika en als ik daar ben naar Nederland. Maar ik kan nu het beste meepikken van twee geweldige landen. Nederland is uniek, laatst was ik in Den Haag en dan verbaast het mij nog steeds iedereen vrij over het Binnenhof loopt: ministers, toeristen , iedereen door elkaar. Waar ter wereld zie je dat nou?" Of Promises haar hernieuwde roem zal brengen is even afwachten, maar zelf staat Spee volledig achter het 'geleende' repertoire. Op de kritiek dat het wel erg makkelijk is liedjes van iemand anders op te nemen reageert zij laconiek "Het is niet makkelijk liedjes te vertalen, zonder de Inhoud en essentie aan te tasten. Ik geef het iedereen maar te doen. "



Berrit de Lange