Nieuwsblad vh Noorden
JACQUES J. d'ANCONA

Herman van Veen voltooit kinderserie voor Duitse TV

De entertainer Herman van Veen is klaar met werk in West-Duitsland. Voor de Duitse televisie heeft hij een zesdelige kinderserie gemaakt. De ideeën zijn volledig van hem en hij maakte ook het scenario. De titel: "De wonderlijke avonturen van Herman van Veen".

Die activiteiten namen vier maanden in beslag. Hij startte in april de opnamen in Tunesië en beëindigde ze kort geleden in de studio van de Bayerische Rundfunk. Herman van Veen schreef ook de liedjes en de filmmuziek, maar hij nam niet alleen zichzelf onder de arm. Ook zijn complete groep zoals men die regelmatig in zijn theaterprogramma's kan zien. Enkele namen: De fameuze gitarist Harry Sacksioni, Hans Koppes, Erik van der Wurff. Michiel Kerbosch, Hans van der Linden. Martijn Alsters, Ger Smit en Hermans vrouw, Marlous Fluitsma. Gaat is Fransjes Gelderblom, die ook een rol krijgt in Herman van Veens nieuwe theaterproduktie,,DeKamerrevue".



In de andere rollen staan Duitse acteurs en Duitsers leveren eveneens voor deze serie de technische aanvulling. Voor zijn teksten zocht Herman de vertaling van Thomas Woitkewitsch. De arrangementen kwamen van Erik van der Wurff.

De Duitse televisie produceert deze kinderserie als een familieprogramma. Het eerste deel gaat in Duitsland op zondagmiddag 13 november de lucht in. Zes achtereenvolgende zondagmiddagen zijn er voor uitgetrokken, tot en met 18 december.

In het voorjaar van 1978 komen ze op het Nederlandse scherm via de KRO. Herman heeft het helemaal voor mekaar, want men mag ook een dubbel LP van deze serie tegemoet zien (uitgebracht door Harlekijn Holland op Po- lydor). Het motief van deze "avonturen van Herman van Veen"', waarin hij zelf de hoofdpersoon is, komt er op neer dat Herman met zijn vrouw en acht vrienden in een molen woont, die midden in de stad staat tussen de torenflats. De molen heeft een aantal bijzondere eigenschappen: hij kan vliegen en hangt vol schilderijen. Deze schilderijen kan Herman .tot leven brengen en hij reist daardoor in de tijd. Zijn tochten voeren hem naar de Sahara, naar de toekomst, naar de middeleeuwen, naar de jaren '50, naar het land van de geesten en naar vandaag, waar Herman met molen, vrienden en konijn het luchtruim opzoekt.



JACQUES J. d'ANCONA