Rotterdams Nieuwsblad

Colombine wordt naam van nieuwe afdeling

5 aug 1990

Rotterdam - De bacterie-arme kamers voor leukemie-patiënten in de Dr. Daniël den Hoedkliniek zijn bijna klaar. Op 19 september zal Herman van Veen, die met zijn stichting Colombine een groot deel van het benodigde bedrag voor de kamers bij elkaar heeft gebracht, de afdeling openen. De afdeling zal naar zijn stichting worden genoemd en zal vanaf die datum de naam Colombine dragen.


Naar verwachting zullen eind september de eerste patiënten van de nieuwe afdeling gebruik kunnen maken.
Tweeëneenhalf jaar na de start van het project is het dan zover. Leukemie-patiënten die een beenmergtransplantatie hebben ondergaan hoeven dan niet meer in de plastic tent (flow) te verblijven, maar krijgen meer bewegingsvrijheid in de speciale bacterie-arme kamers.

Herman van Veen was destijds de man die met een benefietcon eert de aanzet gaf voor de actie, maar veel Rotterdamse bed rij ven, sportclubs, scholen en individuele gegebracht. De bouw, op een bestaande afdeling binnen de kliniek, heeft een jaar geduurd.


Communicatie


Gisteren overhandigde een van de laatste gevers, het Rotterdamse elektronica- en videobedrijf Alphatron, een speciaal communicatiesysteem voor de nieuwe afdeling. Via het systeem kunnen de patiënten met elkaar praten met de telefoon, en met de zusterpost via een intercom. Vanuit de zusterpost kan met videoapparatuur een oogje op de patiënten in hun kamers worden gehouden.
"We zijn heel blij met het systeem, omdat het de patiënten nog meer uit hun isolement haalt", vertelt dr. W. Sizoo, hermatoloog in de Den Hoedkliniek. Juist het doorbreken van het isolement was voor Van Veen de aanleiding om met de actie te starten. Het past helemaal binnen de filosofie van Colombine: de wereld delen door het opheffen van isolement en communicatie-stoornissen.


Gevoelig


Leukemie-patiënten die een beenmergtransplantatie hebben ondergaan, moeten na de trans-plantatie minimaal een maand in een steriele omgeving worden verpleegd, omdat ze in die periode heel erg gevoelig zijn voor infecties. Tot nu toe gebeurt dat in een plastic tent (flow), maar die is erg klein en biedt de patiënt weinig leefruimte. In de nieuwe bacterie-arme kamers, van naar schatting zestien vierkante me ter, kan de patiënt vrij bewegen en heeft hij de beschikking over eigen toilet en douche. In de tent moest men zich behelpen met po en wasteiltje.

Door een vernuftig luchtverversingssysteem kan in de bacterie-arme kamers ook gewoon bezoek komen, waarbij men alleen een doekje voor de mond hoeft te dragen. Patiënt en bezoek mogen elkaar zelfs gerust aanraken of omhelzen. De verpleging kan ook gemakkelijker dan voorheen de patiënt verzorgen en kan er ook gerust binnenlopen. In de 'flow' is contact alleen mogelijk via plastic handschoenen die aan het tentzeil zijn bevestigd.


Flow


De bacterie-arme kamers zijn op alle fronten een verbetering vol-gens dr. Sizoo. Ze verwacht er zelfs een nog hoger overlevings- percentage door. "Doordat we nu de beschikking hebben over acht bacterie-arme kamers, kun-nen we ook patiënten vóór de transplantatie daar verplegen. In die periode zijn ze door de hoge doses medicijnen en bestraling die ze krijgen, ook erg kwetsbaar en gevoelig voor infecties". Infecties zijn bij leukemiepatiënten vaak een oorzaak van overlijden.

Sizoo verwacht niet dat er meer transplantatie-patiënten zullen worden behandeld. Per jaar heeft de Daniël den Hoedkliniek 20 ó 25 patiënten die een beenmergtransplantatie ondergaan. Nieuwe leukemie-patiënten komen er jaarlijks ongeveer zestig in het kankerziekenhuis.


Overlevingskans


De overlevingskans bij leukemie is de laatste tien jaar heel erg toegenomen, vertelt Sizoo. "Tien jaar geleden praatten we bij leu-kemie nog nauwelijks over genezen. Een beenmergtransplantatie was zoiets als naar de maan gaan. Nu geneest meer dan de helft van de volwassen leukemie-patiënten onder de zestig jaar. Van de mensen die een beenmergtransplantatie hebben ondergaan, geneest zelfs tachtig procent".

De komst van de nieuwe bacterie-arme afdeling met acht kamers betekent niet dat de tenten helemaal niet meer gebruikt zullen worden. Sizoo: "We houden er twee voor erg kwetsbare patiënten. Het is tegenwoordig mogelijk om patiënten met beenmerg te transplanteren, dat niet afkomstig is van een familielid, maar van iemand uit desnoods een ver land wiens beenmerg met dat van de patiënt overeenkomt. Die patiënten zijn echter wel kwetsbaarder dan degenen die beenmerg van een familielid hebben ontvangen".