ROTTERDAMS DAGBLAD
Mat Ringers

Monument voor het onbekende kind

5 juli 1999

Barger-Compascuum - Het is opeens heel stil in het Veenpark in het Drentse Barger-Compascuum. Herman van Veen is aangekomen op de plek waarvoor alle driehonderd aanwezigen gekomen zijn: het monument ter herdenking van de dood van vele miljoenen kinderen. Zo'n monument moest er komen, verkondigde hij enige maanden geleden. En het moest maar komen in dit park, zei hij in mei toen bekend werd dat de woning van zijn geesteskind Alfred Jodocus Kwak in het Veenpark stond.


"Arme geamputeerde ouders. Arme dode kinderen. Vandaag krijgen jullie een plekje voor altijd," zegt Janneke Verweij uit Arnhem. Ze is de moeder van Damiet, een van die kinderen die te vroeg zijn gestorven. "365 Dagen geleden lag ze met haar hoofdje in mijn schoot, ik voelde haar jagende hart en ik zei:' Ga maar schatje'. Toen ze geboren werd zei ik: 'Kom maar schatje'."

Roger Hendriks, de privé-secretaris van Van Veen, voert het woord namens de organisatie War Child. Hij is de schrijver van de tekst die op de nieuwe cd van Kinderen voor Kinderen zal staan waarin een ernstig zieke Marianne tegen een vriendinnetje zegt: 'Dank je dat jij er voor me bent. Vriendschap is anders dan je denkt.' Hendriks somt landen op waar oorlog heerst. Het zijn er veertig, zegt hij, en er zijn tien miljoen kinderen bij betrokken. "Tien miljoen kansen op vrede om de vicieuze cirkel van haat te doorbreken zodat een van hen de Nelson Mandela van de volgende generatie kan worden."

Het monument bestaat uit een kring van stenen met in het midden een opengewerkte oude knotwilg van waaruit de stem van Herman van Veen opklinkt met de tekst die op een glazen plaquette in de boom is verwerkt. "Lieverd, leven is als sneeuw. Je kunt het niet bewaren. Troost is dat jij er was, uren, maanden, jaren." In het hart van de cirkel planten de kinderen Sammie, Jasser, Nina en Sep een rozenstruikje als levenssymbool.

"Dit is geen oorlogsmonument. Dit is een plekje voor ouders om iets te delen. Om even stil te staan bij al die kinderen die geen naam hebben," zegt Herman van Veen.



Mat Ringers