Televizier

Hermans vijfde:
"Goed voor een glimlach"

5 juni 1971

Alweer een nieuwe l.p. van Herman van Veen ligt in de platen rekken. De vijfde, getiteld: „Goed voor een glimlach". De plaat werd in drie weken in de Brusselse DES-studio opgenomen met : Hermans eigen, voortreffelijke musici. De pretentieloze titel verraadt reeds de eenvoud die Herman op : deze plaat heeft nagestreefd. Deze keer geen enkele vertaling: „Goed voor een glimlach" is praktisch geheel bijeengeschreven door Herman van Veen en zijn vaste tekstschrijver Rob Chrispijn. Een ijzersterke combinatie, die de plaat een duidelijk hoorbare eenheid geeft. Er is eenstemmigheid, zowel in de muziek als in de teksten.


Het duo Chrispijn-Van Veen weet een heel bijzondere, romantische, maar nimmer zoete sfeer op te roepen. De ondertoon van hun liedjes is vaak bitter ernstig, zoals in het wrange nummer „Enkel en alleen": „Langzaam aan begin ik te begrijpen, waar het allemaal om draait. Alles draait om jou en mij, we draaien overal om heen''. „Goed voor een glimlach" is een luisterplaat, die het vooral van de vaak zeer originele teksten moet hebben. Een voorbeeld: „Na het journaal zag ik het liefste een beetje liefde op de teevee. Dan sliep ik 's nachts een beetje beter dan de laatste tijd. Bij het ontbijt doe ik het liefste een beetje liefde in je thee. Dan neem je, waar je ook naar toegaat, steeds wat liefde met je mee'".

Naast de opvallende, goede teksten zijn er ook prachtige melodieën te beluisteren. Om enkele uitschieters te noemen: titelsong „Goed voor een glimlach", het melancholieke „Probeer je te herinneren" en het ontroerende ..Alles wat ik heb". Zittend in het gras voor het Larense Singer Museum zegt Herman van Veen, nadat hij het eerste exemplaar van zijn vijfde en een gouden plaat voor zijn tweede l.p. in ontvangst heeft genomen:
„Goed voor een glimlach" is een erg persoonlijke plaat. Wat daarop staat heeft rechtstreeks met mezelf te maken. Je kunt het een emotioneel verslag van het laatste half jaar noemen."

— Dit is je vijfde plaat, sinds september 1968. Herman: „Het gaat hard, ja."
Niet té hard? Herman: „Weet ik veel. Daar houd ik geen rekening mee. Als ik goede teksten en melodieën heb, ga ik ze niet in de kast leggen. Vroeger gebruikte ik vaak andermans materiaal. Vertalingen. Dat is bij deze plaat niet nodig geweest."

Carré. Herman: „Ik heb twee jaar niet in Amsterdam opgetreden. Ik hoop dat we de laatste voorstelling nog voor een vol huis geven. Nee. ik ben in het geheel niet bang voor Carré. We zien wel."

Unicef. Herman: Ik ben Nederlands ambassadeur van deze organisatie voor kinderen, zoals Danny Kaye in de V.S. Ik vind het een goede zaak. Bij kinderen kun je nog iets verbeteren. De volwassenen zijn al verpest. Ik wil de kinderen verantwoordelijkheid bijbrengen jegens hun minder bedeelde leeftijdgenootjes elders in de wereld. Hoe groter hun bewustwording voor dit soort dingen hoe beter. Ik hou erg van kinderen. Ik heb er zelf twee."

Toekomstplannen. Herman: „We gaan in Carré live een dubbel-l.p. opnemen, die begin september uitkomt. Op 7 juni zendt de VARA een programma uit waarin ik zes liedjes zing van „Goed voor een glimlach". In juli ga ik voor Unicef naar de V.S., om Danny Kaye te ontmoeten en om daar op te treden voor de Nederlandse kolonie. Aan het einde van de zomer maak ik voor de Duitse tv een documentaire over mijn leven."


Het gaat goed met Herman van Veen. .