Stentor Nieuw Kamper Dagblad

Onvergetelijk tochtje met Colombineboot

4 aug 2004

BIDDINGHUIZEN - 'Mama, we varen', riep de 10-jarige aan een rolstoel gekluisterde Melissa uit Enkhuizen toen schipper Ad Dupain de trossen losgooide en stuurman Sies Hoogeveen de Colombineboot buitengaats loodste, het Veluwemeer op. Het eerste tochtje van de bijzondere boot.


'Ik heb weleens gevaren. Dat was op de grote boot naar Texel. Maar nooit op zo'n boot. Samen met mijn vader zit ik veel te vissen in de haven van Enkhuizen en zie dan veel boten voorbij varen. Nu mag ik zelf meevaren. Dat is wel heel bijzonder', vertélde Melissa. Al snel had ze de Colombineboot van boven tot onder bekeken. Vooral de stuurhut maakte veel indruk op het meisje. Haar vader kon nog niet helemaal bevatten dat het hele gezin gezamenlijk ging varen. 'Het is wel spannend. Dit doe je niet dagelijks'.

Melissa is de eerste rolstoeler, die de Colombineboot op mocht rijden. Daarmee ging ook een droomwens van de directie van het Colombinehuis, Mary van Veen en Willem Flantua, in vervulling. Mary van Veen kon na vele jaren van plannen maken, van voorbereidingen op de bouw, de inrichting van de nieuw te bouwen en speciaal aangepaste boot, nog niet alles bevatten. 'Het is wel fantastisch. De gasten gedragen zich zoals we vooraf gehoopt hadden.
Er werd gezongen, gegeten en feest gevierd', aldus Van Veen. Daarbij gaf de bemanning, Ad en Sies, de nodige uitleg over het varen en zeilen en werden de gasten daadwerkelijk betrokken bij het varen.
De 7-jarige Pascal uit Scheemdai moest even op adem komen toen hij op de boot zat. 'We hebben nog nooit met het hele gezin op een boot gezeten. Dit is; wel een hele grote ervaring', vertelde zijn moeder.

De afvaart vanaf de kade van het Aquacentrum, waar de boot gratis en voor niets het hele jaar mag liggen, ging niet geheel vlekkeloos. Een deel van de verbrede treeplank viel in het water en daarom moest schipper Sies in zijn zwembroek het water in. 'Gelukkig is het niet dieper dan tweeëneenhalve meter en is de watertemperatuur met 22 graden lekker.' Leo en Anneke van der Plas uit Joure voeren met hun twee zonen ook mee met de Colombine boot.
'Vanwege Tom, die autistisch is, gingen we altijd gescheiden op vakantie. Onze vakantie nu in het Colombinehuis en op de boot zullen we nooit meer vergeten. Grandioos zoals de schippers met de kinderen omgaan. Alles kan en alles is spannend. Zo zijn we naar het Piereiland geweest. De kinderen, waarvan enkelen niet kunnen praten of zich uiten, zie je zichtbaar genieten. Niet alleen op de boot, maar ook in het Colombinehuis worden we ontzettend verwend. Zelf mogen we niets doen, alles wordt voor ons gedaan. We verblijven zelf in het vakantiehuisje Indonesië. Naar de familie hebben we dan ook de groeten vanuit Indonesië gestuurd. We zitten heel dicht bij het buitenland', aldus Anneke van der Plas, samen met man Leo genietend van een onvergetelijke vakantie. Schipper Ad Dupain was nauw betrokken bij de bouw van de Colombineboot. Hij kent alle details van de boot en vertelt er graag over, over de loopplank, de traplift, de pompen, keuken en slaapplaatsen. 'Alles is gelijkvloers en de stuurhut is verbreed. Met de rolstoel kun je overal komen', aldus Dupain. Een vaste schipper kent de Colombineboot niet. Dat is voor het Colombinehuis, dat leeft van sponsoring en giften niet betaalbaar. Daarom zijn er vrijwilligers.

Het Colombinehuis in Biddinghuizen dat op initiatief van de Stichting Colombine van Herman van Veen is ontstaan, biedt zieke kinderen de gelegenheid om ook eens op vakantie te gaan.