Brabants Dagblad
RUUD KAMPHOVEN

Plant een kinderboom voor een betere wereld

4 feb 1993

In Biddinghuizen in Flevoland wordt een bos aangeplant. Niets bijzonders zul je misschien denken, maar met die bomen is wel iets bijzonders aan de hand. Het zijn kinderbomen. De beuken, eiken en essen die er geplant worden, kan iedereen kopen. En de helft van de opbrengst gaat naar projecten voor kinderen in de Derde Wereld. Het nieuwe bos heet dan ook het 'Bos van Morgen'.


Aan dat project wordt gewerkt door de Stichting Colombine van Herman van Veen (je weet wel, die van Alfred J. Kwak en nog veel meer), door Unicef en door het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking.


Graf Onbekend Kind


Het begon allemaal op de Wereldtop voor Kinderen in New York. De leiders van vele grote landen spraken toen met kinderen uit de hele wereld die daar waren, af dat ze er alles aan zouden doen om de kindersterfte de wereld uit te helpen. Nog voor het jaar 2000. Een prachtige belofte, maar als zo vaak met dat soort dingen, je hoort en ziet er maar weinig van. En Herman van Veen, minister Jan Pronk en Nederlandse kinderen hadden nog wel speciaal in de tuin van de Verenigde Naties wereld i tijdens die bijeenkomst een boom geplant. Als herinnering aan dit belangrijke besluit. De eerste kinderboom in Nederland werd geplant in het Land van Ooit, als een monument voor alle verloren kinderen: 'Het Graf voor het Onbekende Kind'. Een boom voor het leven, geplant op de grens van ooit, op de grens van een betere tijd, zei Herman van Veen toen. En hij deed er wel wat aan. Speciaal voor de actie stichtte zijn stichting Colombine een boomkwekerij waar iedereen een of meer bomen kan kopen. Scholen, gemeenten, verenigingen, bedrijven, iedereen dus. Je kunt kiezen uit drie soorten in verschillende prijzen, en bij aankoop krijgt iedereen een actie-certificaat. Voor een bedrag van ongeveer 5 gulden heb je al een klein boompje, van een meter hoog. Voor een wat grotere betaal je 25 gulden. Maar die is dan 4 of 5 jaar oud en anderhalve meter hoog, tot misschien wel twee meter vijftig. De bomen worden door Staatsbosbeheer geplant in het Bos van Morgen. Met een klas van dertig kinderen heb je zo een aardig bosje bij elkaar...


Voor kinderen


Wat gaat er met dat geld gebeuren? Dit jaar gaat dat geld naar projecten in Indonesië en in Brazilië, naar inentings- programma's in verschillende derde wereldlanden en het wordt gebruikt voor een medicijn tegen uitdroging, speciaal voor kinderen in Ethiopië. In Indonesië wordt op het eiland Borneo een ziekenhuisje gebouwd. Daarbij in de buurt komen zogenaamde 'lange huizen' op palen waar de familieleden van de zieken kunnen logeren. Want als je in Indonesië in het ziekenhuis ligt, moet de familie voor de verzorging opdraven. Meisjes en jonge vrouwen krijgen daar dan meteen les in kinderverzorging en andere dingen die belangrijk zijn voor later. Het nieuwe ziekenhuisje en de huizen worden gebouwd door de jongens van de ambachtsschool in het dorp. Ze maken er ook een modeltuin bij waar iedereen kan zien hoe je het beste groente kunt verbouwen. Ook krijgen vrouwen en kinderen daar les over voeding: groent ten, vruchten, hoe je een goede maaltijd samenstelt.


Zwerfkinderen


In Brazilië wordt gewerkt aan een opvangcentrum voor zwerfkinderen in Ta- tui, een stad met meer dan tienduizend zwervertjes. In het opvangcentrum krijgen de kinderen eten, kunnen ze zich wassen en leren ze allerlei dingen waardoor ze makkelijker een baantje kunnen krijgen. De mensen die ermee bezig zijn, willen er een soort uitzendbureau voor jongeren van maken, voor betaald werk. Ook willen ze in de stad meer tuinen aanleggen waar de mensen van alles kunnen verbouwen; in de buurt van de stad is grond gekocht voor de bouw van een ecologisch kinderdorp, in een soort Bos van Morgen. Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, helpt bij deze projecten ook mee.

Unicef zelf krijgt uit het Bos van Morgen-project geld om kinderen in diverse arme landen in te enten tegen gevaarlijke kinderziekten, en voor een medicijn dat uitdroging van kinderen in Ethiopië kan voorkomen.


Meer weten: bel met, of schrijf een brief aan Marjan Frijns van Stichting Colombine, Kerkdijk 11,3615 BA in West- broek, tel. 03469 - 2040.



RUUD KAMPHOVEN